Radio Zenica danas slavi 54. rođendan

Edin Sinanović

Radio Zenica danas slavi važan jubilej. Na današnji dan prije 54 godine počela je sa radom Radio Zenica, davne 1969.godine na inicijativu Skupštine Opštine Zenica i u okviru Novinsko-izdavačkog propagandnog preduzeća „Naša riječ“.

„Ovdje Radio Zenica na talasnoj dužini 202 metra. Sada je tačno 15 sati i 30 minuta. Počinjemo naš današnji program. Pred mikrofonom je glavni i odgovorni urednik Milutin Krstić“, riječi su koje je 20. juna 1969. godine u eter izgovorila spikerica Vesna Princ, kada Radio Zenica počinje emitovanje svog programa i ostaje upamćen kao prvi elektronski medij u našem gradu.

Tadašnju redakciju Radija činili su mladi novinari i voditelji, desetak njih, koji su od tog datuma, danonoćno kreativno „punili“ program, prateći događaje na prostoru koji je Radio Zenica pokrivala svojim valovima. Prva radijska ekipa udarila je tada temelje razvoja modernog medija, sa prepoznatljivim programskim cjelinama i originalnim radijskim i „vanradijskim“ projektima.

U ’80. godinama, jedan projekat Radio Zenice izrastao je u svojevrsnu referentnu tačku za rock’n’roll u bivšoj državi. Na rođendanskim koncertima, koje je u fiskulturnoj sali Tehničke škole na Bilmišću svake godine priređivala ekipa Radio Zenice, svirali su gotovo svi poznati jugoslovenski pop-rock bendovi.

U to vrijeme, Radio Zenica bila je najslušaniji radio u Srednjoj Bosni, ali i rasadnik  novinarskih kadrova. Bio je i mnogo više od radija. Naš radio i danas je među najslušanijim radio stanicama širom naše zemlje. (M.H.)