Promocija romana Senada Durana „Jerusalim No. 2“

U prostoru Gradskog muzeja Zenica danas je promoviran roman naslova „Jerusalim No.2“ čiji je autor penzionisani zenički novinar i književnik Senad Duran.

Na pitanje šta je bila inspiracija za ovaj roman autor Senad Duran kaže da je inspiracija za ovaj roman bilo jedno viđenje obećanog grada koji pominje biblija apostol Ivan je saopštio to otkrovenje. Recenzenti ovog književnog djela su Adnadin Jašarević, književnik i Emina Selimović, pjesnikinja. Kako je doživio roman „Jerusalim No.2“ Adnandin Jašarević govori za Zenicainfo:

Drugi Jerusalim je roman antiutopijske fanstastične proze.Autor se bavi motivom Arke, to je stari motiv u knjiženvosti, datira još u prvom sačuvanom književnom djelu Gilgamešu. Tamo se spominje Untapisthim koji spašava čovječanstvo i sve žive vrste na barci pred potopom. Naravno u svim evropskim mitovima, pa tako i u indijskim i asteškim se spominje potop i takvo spašavanje na lađi. Isti motiv se opetuje i Bibliji i Kuranu. Savremena književnost i filmska umjetnost pa i strip su taj motiv preuzeli i variraju ga na razne načine najčešće u domenu naučne fantastike. Šta je Senad Duran uradio novo, jer sama priča po sebi i nije ništa novo,  jeste da on spašavanje čovječanstva na Arci, a to bi bio drugi Jerusalim koji dolazi iz svemira po ljude, relativizirao. On se uopće ne bavi spašavanjem nego se prije bavi pitanjem da li čovječanstvo uopće treba spašavati,ima li to svrhe“, rekao je Adnadin Jašaravić, književnik.

Senad Duran rođen je 6.maja 1052. godine u Zenici. Spektar njegovog književnog stvaralaštva obuhvata priče, pjesme, romane, drame, eseje i mnoštvo književnih refleksija na teme iz sfere umjetnosti, prirodnih nauka, ekologije historije i dr. (T.B).