Udruženje “Baton” organizovalo tribinu “Neka priča poteče”

FOTO: Zenicainfo.ba

Uloga očuvanja mentalnog zdravlja kroz prizmu posljedica od agresije na Republiku BiH bila je tema tribine nazvane „Neka priča poteče“ održane sinoć u Gradskoj biblioteci Zenica.

Organizator je bilo zeničko Udruženje „Baton“, u sklopu svog projekta „Batonovi muhabeti“, a o pomenutoj temi govorili su neuropsihijatri i psiholozi Centra za mentalnu rehabilitaciju pri zeničkom Domu zdravlja.

Od momenta agresije na našu zemlju kontinuirano svjedočimo različitim traumatskim iskustvima i mi kao profesionalci već 30 godina susrećemo se sa traumatskim situacijma, koje su prolazili i prolaze građani BiH, pa i ZDK i Zenice i svo to vrijeme radimo na prevenciji razvijanja simptoma posttraumatskog stresnog sindroma, a kroz kvalitetnu komunikaciju, kvalitetan pristup i kvalitetan psihoterapijski tretman“, navodi primarijus doktorica Halima Hadžikapetanović, neuropsihijatrica i načelnica Centra za mentalnu rehabilitaciju u Domu zdravlja Zenica.

Posljedice izloženosti traumatskom iskustvu i neispričane priče o njemu znači potiskivanje traumtske situacije, gubitaka misli, emocija, te našeg ponašanja i dovodi do razvijanja psihičkih poremćaja, odnosno do posttraumatskog stresnog poremećaja, koji se, ako nije tretiran, komplikuje sa anksioznošću, depresijama, pa čak i teškim depresivnim poremećajima sa suicidalnim mislima i nakanama, te pokušajima suicida ili razvijanja psihotičnih simptoma“, pojašnjava doktorica Hadžikapetanović, napominjući da tada ta osoba nažalost završava na hospitalnom tretmanu.

Ono što posebno akcentiram kao komplikaciju posttraumatskog stresnog poremećaja je zloupotreba psihoaktivnih supstanci, do čega dolazi usljed razvijenih simptoma pomenutog poremećaja, odnosno zbog tog nemira, flešbekova, nesanica i slično, pa onda zloupotreba psihoaktivnih supstanci dovodi do kratkotrajne redukcije smiptoma, ali u konačnici i do oštećenja mozga na hemijskom nivou“, ističe načelnica Centra za mentalnu rehabilitaciju u Domu zdravlja Zenica.

Kroz pristup prevencije i adekvatne reakcije profesionalaca u datom trenutku, sve se ovo može prevenirati, naglašavaju stručnjaci, pa su organizovane radionice, koje je pokrenula grupa ljudi, koji su prošli psihoterapijski tretman, nakon teških traumatskih iskustava i teških gubitaka, gdje su profesionalci sa njima radili individualnu i grupnu psihoterapiju na posebnom prostoru.

Večerašnju temu za tribinu odabrali smo jer se ove godine navršava 30 godina od granatiranja Zenice i početka jednog stradnja ovog naroda, ali i njegove traume i večeras ćemo čuti i koji su to skriveni heroji, koji su ljudima pomogli da u tom svijetu mraka progledaju, ali da nam kažu kako nastaviti živjeti bez ruke, noge, ljubljenog djeteta i slično“, navodi Amir Ismić, predsjednik zeničkog Udruženja „Baton“. (V. J.)