Svjetski dan darivalaca krvi obilježen u Kantonalnoj bolnici Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Ove godine akcija darivanja krvi povodom Svjetskog dana darivalaca krvi organizovana je na odjelu Transfuziologije u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Cilj akcije je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju širom svijeta i ohrabrivanju pojedinaca da redovno doniraju krv, kako bi ona bila dostupna za sve kojima je potrebna“, kazala je Ajša Luković iz Crvenog križa Grada Zenica koji je i organizator današnje akcije.

Ovo je peta akcija od početka godine, a do kraja 2023. planiraju realizovati još sedam redovnih kao i nekoliko vanrednih akcija.

Darovati krv znači pomoći nekome ko je u nevolji, jer nema načina da do te krvi drugačije dođemo. Stoga pozivamo sve građane koji su u prilici da se odazovu na naše akcije koje mi organizujemo svakog mjeseca“, dodala je Luković.

Prošle godine na području Zeničko-dobojskog kantona krv je darovalo oko sedam hiljada osoba. Trećina od ove brojke su dobrovoljni davaoci dok su ostali uglavnom porodični davaoci ili oni koji se odazovu na poziv kada je nekome krv potrebna, saznali smo na odjelu Transfuziologije u Kantonalnoj bolnici Zenica. (B. D.)