ZENICA: Počinje prvi Međunarodni festival kulture “Naš most”

FOTO: Zenicainfo.ba

Večeras u Zenici počinje Međunarodni festival kulture „Naš most“ koji će okupiti stotinjak umjetnika iz desetak gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni će u organizaciji Udruženja kreativaca „Naš most“ svoje stvaralaštvo predstavljati naredna dva dana u prostorijama udruženja i na pješačkoj zoni na Carini, te u hrvatskom domu. Biće upriličen i peti po redu „Može bazar“, te degustacija  gastronomske ponude dviju država.

Cilj festivala je okupiti umjetnike iz različitih sredina na jednom mjestu, promovirati interkulturalni dijalog i podstaknuti prihvatanje različitosti. Festival će biti otvoren večeras izložbom slikara – članova Našeg mosta, potom će nastaviti pjesničko – književnom i muzičkom večeri u Hrvatskom domu. Peti po redu „Može bazar“ i prva kolonija slika započeće sutra ujutro i trajati do popodnevnih sati na Carini, na otvorenom u pješačkoj zoni.

Pozivam posebice djecu da dodju sa svojim roditeljima i vide proces nastajanja umjetničkog djela s tim da svaki slikar ili slikarica imaju svoju tehniku slikanja. Biće stvarno zanimljivo, jer će se u neposrednoj blizini dešavati i „Može bazar“ – prodajna izložba raznih ruktvorina naših kreativaca. Još danas traju prijave i za Bazar i koloniju, a imamo vjerujte već dosta prijavljenih“, kaže Zdena Šarić Pisker, predsjednica Organizacionog odbora Festivala.

Obje večeri posjetioci će moći uživati u poetskom i muzičkom programu. Pjesnici i književnici će čitati svoje odlomke, večeras u Hrvatskom domu, a sutra navečer u prostorijama Udruženja „Naš most“.

Međunarodni prefiks našeg prvog Festivala kulture je zbog dolaska dragih gostiju – pedesetak umjetnika i umjetnica članova pjesničko – književne i slikarske unije „Vlaho Bukovac“, zatim članice Udruženja kreativki „Bubamara“ iz Banje Luke, Udruženja slikara „Impresija“ iz Zavidovića“, dodaje Šarić – Pisker.

Ona je nedavno, podsjećamo postala dobitnicom nagrade Ujedinjenih nacija za promociju zdravog starenja i socijalne inkluzije ranjivih grupa kakve su osobe treće životne dobi.

U prvom Međunarodnom festivalu kulture „Naš most“ učestvovaće i umjetnici iz Uskoplja, Travnika, Viteza, Sarajeva, Kaknja, Visokog i Zenice. Svi su većinom treće životne dobi jer je misija udruženja „Naš most“ promocija zdravog starenja. Tako su gosti iz Splita odlučili u nedjelju trećeg dana Festivala posjetiti s poklonima vršnjake štićenike Doma penzionera, a isti dan će ih domaćini odvesti u posjetu u Stari grad Vranduk.  (A. Huskić)