Vrlo visoke koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica zabilježene u Vranduku u 2022. godini

FOTO: FHMZBiH

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja o kvalitetu zraka za 2022. godinu Federalnog hidroemetorološkog zavoda FBiH kvalitet zraka u Zenici i dalje je opasno narušen visokim koncentracijama sumpordioksida i lebdećih čestica u mjeri u kojoj ozbiljno može narušiti zdravlje ljudi.

Vrlo visoke koncentracije navedenih polutanata su evidentne na svim mjernim mjestima u i oko grada. Ovo se odnosi i na godišnje prosjeke i na broj dozvoljenih prekoračenja satnih, odnosno dnevnih koncentracija. Tokom ljetnog perioda povremeno su povišene i koncentracije ozona u višim dijelovima grada. Ostali mjereni parametri nisu prekoračivali propisane norme. Vrlo visoke koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica zabilježene su i u ruralnom području (Vranduk).

Ono što je interesantno da su najgori podaci u Zenici sada na mjernoj stanici Vranduk koja je trebala da bude pozadinska stanica u kojoj nema nikakvog zagađenja. Međutim, očigledno zbog strujanja zraka niz dolinu rijeke Bosne i zbog visine dimnjaka iz željezare vi imate najveće koncentracije sumpordioksida i prašine upravo u Vranduku. Tako da, trebalo bi, da se uradi ono što se već godinama planira da se uradi studija rasprostiranja zagađenja na području Zenice i da se malo ažurira i onaj registar zagađivača zato što mi registar koji je kanton napravio, odnosno Institut „Kemal Kapetanović“ ima podatke iz 2016. godine. Mi imamo novijih podataka. Trebalo bi malo intevizirati na ažuriranju tog registra pa da znamo odakle, u stvari, i ta prašina i sumpordioksid dolaze“, izjavio je za Zenicainfo Samir Lemeš, predsjednik UO Eko foruma Zenica.

Šta to znači za poljoprivredne proizvođače i njihove proizvode sa tih lokacija?

Pa u tom izvještaju se spominje i sastav te prašine koja pada i u toj prašini ima teških metala. Što znači da poljoprivrednicima to nje dobra vijest i ona istraživanja sadržaja teških metala u tlu i biljkama koja su rađena 2011. do 2015. godine i to bi na neki način trebalo ponoviti. Doduše i prošli put kada su se radila ta istraživanja donesen je zaključak, Vlada FBiH je donijela zaključak da se radi remedijacija tla, međutim to nikad nije urađeno. Tako da, vjerovatno,, kada bi se ponovo uradila ta istraživanja da bi situacija bila ista i opet bismo donijeli zaključke, trebalo bi još nešto, a to trebalo bi nikako da dođe“, rekao je Samir Lemeš, predsjednik UO Eko foruma Zenica.

Kako stvari stoje sad i u skoroj budućnosti to bi bilo kao u onoj narodnoj „Crkni magarče do zelene trave“. (T. B.)