RMU Zenica: Račun preduzeća blokiran po više osnova

Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica, Mensur Hukić potvrdio je danas da je račun preduzeća blokiran po više osnova,između ostalog,od strane dobavljača na iznos od 2 miliona i 900.000 maraka, te grupe bivših radnika zbog neplaćenih doprinosa.

U dva proizvodna pogona Rudnika Zenica, Stara jama i Raspotočje, od juče u 15 sati otpočeo je radnički neposluh,što znači da nema proizvodnje uglja,zbog kršenja odredbi Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva,odnosno kašnjenja u isplati aprilske plate i rata radničkih kredita prema bankama za mart i april.

Pored blokada problem predstavlja i nedovoljan prihod za isplatu osnovnih obaveza,plata,dobavljača,te obaveza prema državi,što je posljedica slabe proizvodnje.

Kako kaže direktor Hukić, „rješenje za Rudnik Zenica je istinski i predan rad kako bi pokušali da spasimo Rudnik Zenica i stoga sam pozvao članove sindikata i uposlenike da se okrenemo prema poslu,jer,jednostavno, štrajkovima i obustavama samo pravimo dodatni problem“.

-Kada će biti isplaćena plata u ovom trenutku teško je reći,na tome se radi,pa vidjet ćemo,rekao je Hukić.

Uposlenicima zeničkog rudnika danas je upućen pisani dopis podrške u ispunjavanju njihovih zahtjeva od strane Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH. (Š.B.)