Imaju li zdravstvene ustanove u Zenici serum protiv ujeda zmije?

Ljeto se bliži i zmije se već javljuju u prirodi, pa čak i u gradovima. Zato smo ovih dana provjerili posjeduju li serum protiv ujeda zmije nadležne zdravstvene ustanove u Zenici, kao i zašto trenutno nema u našem gradu vakcine protiv tetanusa.

Zmije je iz njihovih staništa izmamilo nešto toplije vrijeme, te aktuelno doba njihovog parenja, kao i potraga za hranom, pa mjere opreza nisu na odmet. Zato smo provjerili posjeduje li trenutno Kantonalna bolnica Zenica serum protiv ujeda zmije, a na naš upit odgovor smo dobili iz Ureda direktora Bolnice od primarijus doktora, Kasima Spahića,  u kojem se navodi:

U Kantonalnoj bolnici Zenica trenutno imamo određenu količinu seruma protiv zmijskog ujeda. Pokrenuta je procedura javne nabavke seruma.Malo je dobavljača, koji nude serum, ali se nadamo da ćemo uspješno provesti procedure i ugovoriti nabavku.“

Nedavno nam se jedan sugrađanin požalio da u gradu nedostaje vakcina protiv tetanusa, a pitanja da li su je poručili i kada će biti dostavljena, kao nadležnoj ustanovi, uputili smo u Dom zdravlja Zenica. U odgovoru direktorice ove zdravstvene ustanove, primarijus doktorice Mersije Kasumović, piše:

„Nabavka vakcine protiv tetanusa se stabilizira, te se očekuje kontinuirana nabavka u narednom periodu”.

U određenom periodu, vakcine protiv tetanusa nisu se isporučivale zdravstvenim institucijama, obzirom da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH provodila postupak kontrole serije, zbog čega veleprometnici za isporuku vakcina nisu imali potrebne dozvole za stavljanje lijeka u promet.“ (V.J.)