Parking vozila u KBZ samo za zaposlene

Svi koji imaju potrebu da zbog pregleda ili posjete nekog svog bolesnog člana porodice idu u Kantonalnu bolnicu Zenica bi trebali računati i sa problemom gdje parkirati vlastito vozilo ako ga koriste za dolazak u bolnicu.

Za posjetioce iz Zenice to možda i nije veliki problem, ali za građane iz ostalih 11 općina i gradova sa područja kantona to je pravi izazov. Parkiraju vozila ispred kapija bolnice u zabranjenim zonama dovodeći u opasnost druge učesnike u saobraćaju. Zamolili smo za potrebe informativnog programa RTV Zenica informaciju u vezi sa parkiranjem unutar prostora Kantonalne bolnice Zenica. Kako je sada organizirano parkiranje za zaposlene, pacijente i za posjetioce. Da li se naplaćuje? Ako da, koja je cijena parkinga i ko je zadužen za obezbjeđenje parkiranih vozila?

Na naš upit dobili smo odgovor iz Ureda direktora Kantonalne bolnice od primarijusa dr Kasima Spahića koji objavljujemo u cjelosti:

„Trenutno je u  krugu Kantonalne bolnice Zenica, parkiranje uređeno na način:

–   Dozvoljeno je parkiranje uposlenicima na sva raspoloživa parking mjesta, a kojih je manje nego što je broj uposlenih koji automobilom ulaze u Bolnicu, u radnom vremenu.

    –    U krug Bolnice mogu da uđu automobili koji voze pacijenta koji se ne može samostalno kretati ali je potrebno da taj automobil izađe iz kruga Bolnice nakon što ostavi pacijenta.

    –    Dozvoljen je prolaz Taxi vozilima.

    –    Službeni posjetioci Bolnice mogu ući automobilom i parkirati za vrijeme dogovorene posjete, ako nađu mjesto za parking.

    –    Nije dozvoljen ulazak automobilom osobama koje idu u posjetu pacijentima.

      Za sada nemamu uslove da parkiranje u krugu Bolnice uredimo na neki drugi način pa nemamo niti sagovornika za vaše snimanje koji bi mogao dati više podataka“.

Podsjećamo da je Gradsko vijeće Zenica na svojoj 18. sjednici raspravljalo o zabrani naplate parkinga ispred Kantonalne bolnica Zenica i da su vijećnici usvojili Prijedlog Zaključka o zabrani naplate parking prostora u krugu Kantonalne bolnice Zenica za osoblje Kantonalne bolnice, pacijente odnosno druge korisnike. Od 1. februara 2022. godine kada je ovaj zaključak stupio na snagu parkiranje u krugu Kantonalne bolnice Zenica je besplatno. Operacija uspjela, pacijent preminuo, odnosno parking besplatan a parking mjesta nema. (T.Bajramović)