Savez izviđača i ove godine organizuje “Izviđačko ljeto na Boračkom jezeru”

Savez izviđača Grada Zenica i ove godine nastavlja tradiciju i organizuje „Izviđačko ljeto na Boračkom jezeru“, a pripreme su su već u toku.

Ovo ljetovanje djece i omladine odvijaće se u šest smjena na bazi osam dana i sedam pansiona, kao i lani, a prva smjena počeće 07. jula, najavljuju iz zeničkog Saveza izviđača, očekujući dolazak minimalno oko 1.200 djece ukupno.

“Izviđački centar Zenica na Boračkom jezeru ove godine po prvi put poslije rata postaće baš pravi međunarodni centar, jer već imamo najavljene i grupe izviđača iz Poljske, Ukrajine, Osijeka i Novog Pazara”, kaže Denis Samardžić, potpredsjednik zeničkog Saveza izviđača, navodeći da će uz podršku Svjetskog skautskog biroa tokom ljetovanja realizovati i sadržaje obrazovnih paketa „Sigurni od nasilja na internetu“ i „Sigurni od vršnjačkog nasilja“, što će ovo izviđačko ljetovanje dići  na jedan novi nivo.

Denis Samardžić

Uz ove edukativne i veoma korisne sadržaje, Savez izviđača Grada Zenica i ovaj put za ljeto priprema bogat program aktivnosti, te druge vrste edukacija i niz zabavno-rekreativnih sadržaja za djecu, koja će uz to imati priliku da provedu dio ljetnog raspusta daleko od interneta i društvenih mreža, na čistom zraku i u prirodi i druženju.

“Pripeme u samom kampu na Boračkom jezeru već su počele za Dan planete Zemlje i nastavljaju se već narednog vikenda velikom radnom akcijom uređenja i održavanja objekata, koje tamo imamo i evo stižemo sve polako i sve će biti spremno na vrijeme, a naši smještajni kapaciteti po smjeni su 200 kreveta, a tu je po potrebi i šatorski prostor i za dodatne kapacite”, kaže Denis Samardžić, potpredsjednik Saveza izviđača Grada Zenica, navodeći da prijavljivanje zainteresovanih počinje idućeg mjeseca. (V.J.)