Otvorena foto i video izložba povodom sedme godišnjice od smrti Husejina Smajlovića

„Foto i video izložba o vizionaru novog lica Zenice“ naziv je izložbe koja je upriličena povodom sedme godišnjice od preseljenja Huseina Smajlovića, a koju su priredili njegovi prijatelji i saradnici. Izložba ostaje otvorena do 24. maja u zeničkoj Sinagogi.

Na fotografijama su prikazani najvažniji segmenti Huseinovog života kada je riječ o razvoju Zenice. Također,  na fotografijama su prikazana i brojna priznanja od stranih delegacija koje je on dobio.

To je jedan čovjek koji je volio Zenicu, volio ljude, volio Bosnu i Hercegovinu i zaista je dao nemjerljiv doprinos ne samo razvoju Zenice nego i bosanskohercegovačkog društva u cjelini“, izjavila je Emina Tufekčić.

O Huseinu Smajloviću i nakon sedam godina od njegove smrti, prema riječima njegovih saradnika, najviše govore njegova djela i to što je Zenici dao neko novo lice i priliku da postane veoma važan grad u Bosni i Hercegovini i grad u koji se dolazi i ostaje.

On je bio jednostavan, napravio je velike stvari za Zenicu, postoji jedan film o tome kakva je Zenica bila, nekad i sad i Zenica se nema čega stidjeti poslije njegovog načelnikovanja. Naravno ima i drugih načelnika, ali on je od Zenice, ovako mali grad, ja sam radio u njemačkoj firmi, bio direktor Albe i bio sam tamo vrlo često, jedan mali grad sa 130.000 stanovnika nema sve što mi imamo: dva stadiona ili tri,  muzej nov, GGM i te sve stvari nema! Jednostavno, imamo se čime ponositi“, dodao je Muhamed Begagić.

Izložba ostaje otvorena do 24. maja u zeničkoj sinagogi, a može se pogledat u periodu od 12 do 17 sati. „Husein i Zenica bili su jedno i Zenica u njemu, a on u Zenici i za nju“ riječi su Bogića Bogičevića i u njih može stati njegovo životno djelovanje. (A.S.)