Nisveta Karalić i Halima Krehić, medicinske sestre Doma za stara lica bile prve na liniji spašavanja korisnika

U nedjeljnom požaru u Javnoj ustanovi Domu za stara lica prvu pomoć u spašavanju korisnica i korisnika ove ustanove dale su dvije zaposlenice, dežurne medicinske sestre  Nisveta Karalić i Halima Krehić.

Tim povodom je delegacija Komore medicinskih sestara i tehničara Zeničko-dobojskog kantona u sastavu Melita Lelić, predsjednica UO Komore, Damir Perić, pravnik i Sabina Čolić, predsjednica Komore posjetile Dom za stara lica i uručile zahvalnice i cvijeće medicinskim sestarama za njihovo profesionalno, odgovorno i požrtvovano djelovanje u spašavanju korisnika ove ustanove u nedeljnom požaru.

Dom za stara lica od juče, odnosno od nedjelje naveče je bogatiji za dvije heroine. Njihova imena su Nisveta Karalić i Halma Krehić. Naime to su osobe koje su bile na smjeni, koje su prve reagovale i koje su rizikujući svoje živote spasile živote naših korisnika, a svi dobro znamo da ona osoba koja spasi jedan život, koji je nedužan, koji bi trebao da strada, a ona ga spasi kao da je spasila cijelo čovječanstvo. Naše dvije heroine su spasile sedamdesetpet puta čovječanstvo i mi smo zaista ponosni na njih i na njihovo hrabro i odvažno djelovanje“, rekao je za Zenicainfo Kemal Efendić, direktor JU Dom za stara lica Zenica.

Ovdje smo danas da pružimo snažnu podršku svojim kolegicama, kako direktor Doma za stara lica kaže heroinama. Dakle one su bile na prvoj linije te fronte kada je izbio požar i one su rizikujući svoje živote, nisu razmišljale o sebi i o svojim porodicama, hrabro istupile i dobro se snašle, dobro obavile svoj zadatak bez nekih tragičnih posljedica, osim što je i ta situacija jako stresno uticala na njih. Tako da evo mi smo danas tu da damo podršku i poruku našim kolegama i kolegicama da trebamo ovako uvijek da odreagujemo hrabro i da damo sve od sebe u svakoj situaciji koja nas zadesi“, izjavila je Sabina Čolić, predsjednica Komore medicinskih sestara i tehničara Zeničko-dobojskog kantona.

Medicinske sestre, zaposlenice JU Dom za stara lica, Nisveta Karalić i Halima Krehić još uvijek vidno potresene nakon tragičnih događaja od nedjelje uveče nisu danas bile spremne za davanje izjava. (T.B.)