ZDK: U prošloj godini prijavljena 63 maloljetna počinioca krivičnih djela

FOTO: Ilustracija

U prošloj godini su prijavljena 63 maloljetna počinioca krivičnih djela te je u odnosu na 2021. godinu došlo do blagog povećanja maloljetničkog kriminaliteta, saopćeno je iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. 

“Ipak je to znatno manje u odnosu na pet prethodnih godina i upravo ova tendencija smanjenja stope maloljetničkog prestupništva na području našeg kantona rezultat je naših preventivnih aktivnosti koje smo poduzimali samostalno, kao i sa drugim subjetima i instituacijama”, tvrdi Elvedin Fišek, portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. U cilju povećanja bezbjednosti učenika pojačano je prisustvo policijskih službenika u blizini škola, a svakodnevno se vrše edukacije i razgovori sa menadžmenotom škole kako bi se uspostavila što bolja saradnja.

“Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko dobojskog kantona u kontinuitetu provodi aktivnosti na prikupljanju bezbjedonosno interesantnih informacija po pitanju vršnjačkog nasilja, prikuplja i analizira informacije o vršnjačkom nasilju na društvenim mrežama te formira predmete koje nakon kompletiranja dostavlja u nadležnost i dalje postupanje nadležnim sudovima ili tužilaštvima”, dodaje Fišek. Iz Uprave policije podsjećaju kako je izuzetno važna i saradnja roditelja kao i brzo reagovanje u slučaju da se primijete bilo kakve promjene u ponašanju djece.

“Ono što je posebno bitno jeste razviti odnos povjerenja i naučiti dijete da se obrati za pomoć ukoliko se zbog nečijeg postupka osjeća loše ili je poniženo”, kazao je Elvedin Fišek, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Raditi na prevenciji svima nam je u interesu. (B.D.)