Zenica domaćin Državnog prvenstva u robotici

Zenica je danas domaćin Državnog prvenstva u robotici, na kojem će svoje znanje iz ove oblasti tokom dana pokazati 24 ekipe iz cijele Bosne i Hercegovine, a najuspješniji među njima predstavljaće našu zemlju na Svjetskom takmičenju u robotici u Panami.

Organizatori su zenički Univerzitet i Univerzitet „Edutus“ iz Budimpešte, a podršku u organizaciji pružili su im Grad Zenica i ZDK.

“Ovo je lijepa prilika da se mladi druže i da shvate da je budućnost u robotici, informatici i digitalizaciji, a mi na našem Univerzitetu nastojimo da pružimo priliku da djeca zavole ovu oblast, da studiraju elektrotehniku, robotiku i nove, napredne tehnologije”, ističe profesor doktor Jusuf Duraković, rektor zeničkog Univerziteta.

“Naš Univerzitet organizuje ovo takmičenje u 12 zemalja, jer smatramo da je naša budućnost u zajedničkom radu sa robotima i mašinama, što će važiti za sve profesije i ukoliko to naučite u ranom periodu života, onda kasnije nećete biti uplašeni da koristite tehnologiju, nego ćete biti naučeni i spremni da tako radite”, pojašnjava Peter Tamas Szilasi, direktor za međunarodnu saradnju Univerziteta „Edutus“ iz Budimpešte.

“Učesnici ovog takmičenja će, kroz učenje i pripremu, steći takvo znanje, kao što su rad u timu, kritičko razmišljanje i rješavanjre problema na inovativan i kreativan način, što će im biti jako korisno u budućem životu, školovanju i profesionalnoj karijeri”, ističe Duško Karagić, predstavnik Ambasade Mađarske u BiH. (V.J.)