Ugostiteljima rok do novembra da rad prilagode novom Zakonu o zabrani pušenja

Za dvije sedmice počet će se primjenjivati Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovaj Zakon podrazumijeva zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, što će kontrolisati policijski službenici. Iako je i dalje mnogo nejasnoća u vezi sa primjenom ovog zakona on će, ipak, zvanično početi sa primjenom za dvije sedmice dok je ugostiteljima ostavljen rok od šest mjeseci da svoj rad prilagode Zakonu.

Za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM. Pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka. Ustanove, preduzeća i druge pravne osobe dužne su svoja akta uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno do novembra 2023. godine. Kazne će se naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona. Za prilagođavanje imamo roka do novembra ove godine. (B.D.)