Obilježena 31. godišnjica stradanja Matee Jurić, prve civilne žrtve rata u Zenici

U zeničkom naselju Radakovo danas je obilježena 31. godišnjica stradanja prve civilne žrtve prethodnog rata u Zenici, male Matee Jurić, koja je poginula 13. maja 1992. godine.

Okupljeni predstavnici Udruženja civilnih žrtava rata Zenice, boračkih organizacija Grada, Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Zenice, te sugrađani odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježje stradnja Matee Jurić u Radakovu.

“Bila je to dvogodišnja djevojčica, koja je ovdje poginula 1992. godine prilikom izmiještanja Kasarne bivše JNA, a najteže od svega je to što niko nije odgovarao ni za ovaj zločin, a ni za pogibije ostalih civila u prethodnom ratu na području Zenice, što nas posebno boli”, navodi Suada Kadrić, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata Zenice.

“Baš na ovom mjestu 1992. godine stradala je prva civilna žrtva rata u Zenici, Matea Jurić i mi se svake godine ovdje okupimo i prisjetimo se ne samo njenog, nego stradanja i svih ostalih, 70-tak civila, koji su živote izgubili na više lokacija u ovom gradu tokom agresije na BiH”, kaže Vernes Menzilović, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice.

“Do danas nažalost nije utvrđeno ko je kriv za pogibiju Matee Jurić i niko nije odgovarao, kao nažalost ni za pogibije ostalih civilnih žrtava rata u Zenici i nikad nije presuđen zločin nad nedužnim civilima ovog grada”, ističe Menzilović. (V.J.)