RMU ZENICA: Obilježena godišnjica rudarske tragedije u jami Raspotočje

Na današnji dan 1982. godine  Rudnik Zenica zadesila je najveća rudarska tragedija,kada je prilikom eksplozije metana u jami Raspotočje živote izgubilo 39 komorata.

U okviru obilježavanja sjećanja na stradale rudare danas su članovi porodica poginulih,Uprave i Sindikata,kao i Jedinstvene organizacije boraca Rudnika Zenica položile cvijeće na spomen obilježje u krugu pogona Raspotočje.

Poginulima je odata počast učenjem fatihe i minutom  šutnje.

Na spomen obilježju su ispisana imena poginulih rudara u tragediji od 12. maja 1982. kao i imena petorice poginulih komorata iz rudarske nesreće koja se u jami Raspotočje dogodila 4. septembra 2014. godine.

“Ovo je prilika da odamo počast i poštovanje komoratima koji su radeći častan i pošteno svoj posao izgubili živote”, ukazao je direktor Rudnika Zenica, Mensur Hukić.

“Ove nesreće i ovo spomen obilježje,svima nama a i budućim generacijama,treba biti opomena,da sa dužnom pažnjom damo sve od sebe kako se ovakve nesreće u budućnosti ne bi događale”, dodao je Hukić.

Predsjednik Sindikata Rudnika Zenica, Elvedin Avdić je istakao da ostaje trajna obaveza za sve odgovorne ulaganje u opremu i humanizaciju rada.

“Ove dvije rudarske tragedije želimo uvrstiti u kalendar obilježavanja značajnih datuma,pri čemu smo odgovarajuću inicijativu uputili prema nadležnoj gradskoj komisiji”, kazao je Avdić. (Š.B.)