Naše sestre, naša su budućnost – slogan ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestrinstva

Današnji, 12. maj, Međunarodni dan sestrinstva obilježen je sinoć u prostoru  Medicinskog fakulteta u Zenici, prigodnim predavanjima za buduće medicinske sestre i tehničare, odnosno studente Odsjeka Zdravstvne njege u Zenici, ali i za širu javnost.

O ulozi i značaju ove najbrojnije profesionalne kategorije u sistemu zdravstva, sinoć su govorili profesor doktor Adnan Mujezinović, inače prodekan za nastavu i studentska pitanja na Medicinskom fakultetu zeničkog Univerziteta, diplomirana medicinska sestra Sabina Čolić, predsjednica Komore medicinskih sestara i tehničara ZDK i docent doktor Nino Hasanica.

“U današnjem vremenu zahtjevi tržišta, sve starija populacija, te sve više hroničnih bolesnika iziskuju znatno kompleksnije i procedure i zahvate, a njega, liječenje i rehabilitacija pacijenta najvećim dijelom je na medicinskim sestrama i tehničarima, te je njihova uloga nemjerljiva.Zbog toga je veoma važna i njihova edukacija dodiplomska, te na master i doktorskim studijima i to ne samo za njih same, nego i za javnost i zdravlje stanovništva”, ističe profesor doktor Adnan Mujezinović.

“Naše sestre, naša su budućnost – slogan je ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestrinstva, koji nas zapravo inicira da što kvalitetnije odgovorimo izazovima, koji se pred nama nalaze”, navodi diplomirana medicinska sestra Sabina Čolić, predsjednica Komore medicinskih sestara i tehničara ZDK, posebno naglašavajući da, uz dobru edukaciju, svaka medicinska sestra nužno mora posjedovati i moralne vrednote kako bi odgovorila na sve zadatke koji su pred njom.

12. maj, kao Međunarodni dan sestrinstva obilježava se u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je inicirala uvođenje profesionalnog obrazovanja žena u zdravstvenu njegu bolesnika, te 1860. godine uspostavila prvu sestrinsku školu u bolnici u Londonu. (V.J.)