Uz redovnu fizičku aktivnost do zdravlja

Podstičući zdrave stilove života i redovnu fizičku aktivnost, kao najvažnije preduslove dobrog zdravlja, Svjetska zdravstvena organizacija je 2003. godine pokrenula inicijativu da se 10. maj, na nacionalnom nivou, provode aktivnosti kojima se promoviše redovna fizička aktivnost.

U tom cilju ovaj datum proglašen je Međunarodnim danom fizičke aktivnosti, odnosno Danom kretanja za zdravlje.

“Podizanje svijesti javnosti o značaju i prednostima redovne fizičke aktivnosti, osnovni su ciljevi ovog Međunarodnog dana, jer fizička neaktivnost, uz nepravilnu prehranu, glavni su uzroci gojaznosti, najvećeg problema današnjice, koji je uvod u brojne bolesti, poput bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa tipa 2, mentalnih oboljenja, kao i neke vrste karcinoma”, ističe Maja Jonjić Trifković, nutricionista Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Maja Jonjić-Trifković

Redovna fizička aktivnost važna je za sve osobe, a posebno igra veliku ulogu kod  djece i omladine, za njihov pravilan rast i razvoj, a baveći se već tada redovnom fizičkom aktivnosti, usvajaju zdrave navike i za kasnije.

-Među brojnim prednostima, koje donosi redovna fizička aktivnost su: poboljšanje funkcije srčanog mišića i dišnog sistema, snižavanje šećera, holesterola i lipida u krvi, kao i krvnog pritiska, regulisanje tjelesne težine, probave, kao i razine stresa, te se osobe, koje se redovno bave fizičkom aktivnosti u konačnici bolje osjećaju i izgledaju, naglašavaju u INZ.

“Stoga mi iz ovog Instituta redovno, a ne samo na današnji dan, apelujemo da stanovništvo u svoju svakodnevnicu uključi što više fizičke aktivnosti i da što više smanje tzv. „sjedilački“ način života, jer svaka fizička aktivnost, pa i kućanski poslovi, pješačenje do posla, šetnja, penjanje stepenicama i slično, mnogo znače za naše zdravlje”, poručuje Maja Jonjić Trifković, nutricionista INZ u Zenici. (V.J.)