U Gradskoj areni “Husejin Smajlović” održan 10. Dječiji festival: Specijalni gost Amel Ćurić

10. po redu Dječiji festival održan je u Gradskoj areni Zenica na kojem je učestvovalo oko 6.000 mališana iz gradova širom Bosne i Hercegovine.

Mališani koji u školama uče turski jezik uživali su u pjesmama i zabavi koju su organizovali Institut Yunus Emre pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Amel Ćurić u revijalnom programu

Ovogodišnji Dječiji festival, 10. jubilarni po redu kruna je aktivnosti koju sprovodi Institut Yunus Emre, a kako ističu upriličili su festival i iz zahvalnosti narodu Bosne i Hercegovine koji ih nije zaboravio tokom razornih zemljotresa koji su se desili u Turskoj u februaru tekuće godine. Oko 6.000 mališana koji uče turski jezik širom naše zemlje uživalo je u spektakularnom koncertu i pjesmama jednog od najpoznatijih bh. muzičara Amela Ćurića, s kojim su mališani zajedno pjevali svima poznate hitove.

Mi smo dvije bratske, prijatateljske države. Kad se desi nešto loše u Republici Turskoj, Bosna i Hercegovina je tu jedna od prvih koja dolazi u pomoć, koja prva pomaže, a isto tako i Republika Turska je uz BiH i mislim da je to jako bitno naglasiti“, naveo je Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre.

Pa baš je lijepo, lijepo je zato što se okupilo oko 6.000 djece kao i svake godine i svoju zemlju predstavljaju Bosnu i Hercegovinu“, poručila je Amina Jašarević, učenica Osnovne škole „Gornji Vakuf – Uskoplje“.

Dječiji festival ima veliki značaj jer se organizuje povodom 23. aprila koji se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i kao Dan djeteta. A grad Zenica danas je bilo središte dječije graje i smijeha.

Pa evo čestitam Yunus Emreu koji po 10. jubilarni put organizuje to u gradu Zenici. Dvije godine nije bilo zbog pandemije, veoma sam zadovoljan, presretan i Zenica je danas grad mladosti. Evo vidite, puna je dvorana djece kojoj moramo pružiti sve jer su oni jedina budućnost“, poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

„Djeca su ukras svijeta“ – današnja je poruka Dječijeg festivala koji je uljepšao život i djetinjstvo najljepših i najnevinijih stvorenja, a oni zaista zaslužuju sreću, bezbrižnost i ljubav svaki dan! (A.S.)