Počela realizacija memoranduma o saradnji zeničkih i skopskih srednjih škola

Memorandum o saradnji zeničkih i skopskih srednjih škola potpisan prije dva mjeseca u sjedištu Vlade ZDK počeo je s ralizacijom.

Profesori i učenici Tehničke i Srednje zanatske škole „Mladost“ boravili su u studijskoj posjeti kolegama u Makedoniji s cilje razmjene iskustava na unaprijedjenju nastavnog procesa u školama koje školuju kadrove elektro struke.

Memorandum o saradnji potpisan je sa Srednjom elektrotehničkom školom „Mihajlo Pupin“ na dvije godine. Dokument prvi takve vrste u Zeničkodobojskom kantonu podrazumijeva razmjenu znanja i iskustava, učenika i profesora, kandidiranje zajedničkih projekata prema EU grantovima s ciljem nabavke skupe opreme bez koje se ne može odvijati kvalitetan nastavni proces u ovim školama. Pofesori su prošle sedmice u Skoplju evaluirali nastavne procese i razmjenjivali iskustva iz stručnoteoretskih predmeta, dok su učenici prisustvovali nastavi u skopskoj srednjoj školi.

„Očekivanja su da u budućnosti, a prema onom što diktira tržište rada, škole posjeduju opremu na kojoj će se educirati učenici i tako biti kompetentni i konkurentni nakon što završe svoje srednje obrazovanje“, ističe Maja Hadžisalihović, direktorica Tehničke škole.

Tehnička škola već radi na izradi projekata koji im omogućavaju nabavku opreme za izvođenje praktične nastave za elektro struku, pa je učenica drugog razreda smjera elektrotehničar računarske tehnike i automatike Mirela Čičak ponajmanje bila oduševljenja njihovom opremom u učionicama. No, to ne znači da dojmovi nisu odlični i da nije ništa naučila.

“Pošto sam drugi razred nisam dovoljno znala o HTML-u, to sam naučila u Makedoniji, zatim su me naučili kako da pokrežem robot daljinskim upravljačem i slično. Međutim mojim kolegama Kerimu i Arneli je možda važnije i države što smo u Skoplju stekli prijatelje – vršnjake s kojima smo i dalje u kontaktu. “

Prema riječima direktorica Hadžisalihović već u oktobru u Zenici očekuju uzvratnu posjetu i nastavak realizacije Memoranduma o saradnji Tehničke i Srednje zanatske škole „Mladost“ iz Zenice sa Srednjom elektrotehničkom školom „Mihajlo Pupin“ iz Skoplja. Sudeći po ovome nastavni proces u Tehničkoj školi za elektro struku biće još kvalitetniji u dogledno vrijeme. Do tada njihovim učenicima koji se u Tuzli takmiče za nekoliko dana sa svojom robotskom rukom želimo puno sreće. (A.H.)