Najavljeno 23. izdanje Međunarodnog teniskog turnira “Zenica open 2023.”

Prva sedmica mjeseca maja u Zenici je rezervisana za tenis. Tenis klub Čelik organizator je 23. izdanja Međunarodnog  teniskog turnira „Zenica open 2023“ iz kalendara Tennis Europe za juniore i juniorke do 16 godina.

Na turniru koji se igra od 1.do 7. maja  učestvuje 70 takmičara i takmičarki iz 14 država. Zenica open je između ostalog pokrenut i zamišljen da bi pomogao  afirmaciji domaćih prije svega zeničkih teniskih nada. Nažalost ove godine  na turniru nema niti jednog tenisera i teniserke iz Zenice.

„Poražavajuće je da nijedan igrač ili igračica nije iz Zenice. Naime, od 27 bh. igrača ili igračica, nijedan nije iz Zenice. Ne znam šta je razlog “, izjavila  je članica Organizacionog odbora turnira Azra Baručija-Koluh.

Turnir Zenica open zahvaljujući odličnoj organizaciji postao je prepoznatljiv ne samo našoj zemlji već i cijelom regionu.

„Naše zadovoljstvo je dvojako.Prvi razlog je veoma jednostavan.Uz sve ove finansijske poteškoće ponovo organiziramo turnir, gdje su i BiH i teniski klub Čelik ostali na mapši Evrope.Ovo je turnir za juniore i juniorke do 16 godina.Ostali smo na toj mapi.Drugi razlog je da smo u ovom kompetitivnom smislu ponovo organizirali turnir koji je vrlo kvalitetan“, izjavio je za Zenicainfo.ba Damir Kukić, direktor turnira.

Prva nositeljica je Srbijanka Gala Ivanović, inače 115. igračica sa evropske liste do 16 godina, a kod muških Ivan Boitsov iz Ukrajine, koji je 214. na rang listi. Polufinale u singlu te finale u dublovima na programu je sutra, a finalni mečevi u singlu trebali će se igrati u subot 6. maja.(M.P.)