Sud odbio prijedlog da se pritvori general Atif Dudaković

Sudu BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se odredi pritvor legendarnom generalu Armije RBiH Atifu Dudakoviću, saznaje portal “Avaza”.

Podsjećamo, razlog zbog kojeg je Tužilaštvo tražilo pritvor jeste govor Dudakovića koji je dao na Dan Armije RBiH. Odbrana je tvrdila na jučerašnjem ročištu da je on u tom govoru govorio o činjenicama, o Foči, Žepi, Prijedoru, Višegradu, te da ničim nije posredno utjecao na svjedoke u ovom predmetu.

Advokat Crnalić je na jučerašnjem ročištu na kojem je prikazana snimka govora, kazao na samom početku da je Atif Dudaković nevin čovjek.

“Od početka ovog postupka nastoji se poniziti proslavljeni komandant koji je sa svojim jedinicama branio BiH”, rekao je Crnalić.

Podsjećamo, Dudakoviću, nekadašnjem zapovjedniku Petog korpusa Armije BiH, te još 16 pripadnika tog korpusa, sudi se zbog zločina počinjenih na području Krajine.

Prema optužnici, Dudaković i ostali se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

(Vijesti.ba)