Održano nekoliko programa u okviru Zeničkog proljeća

U sklopu 26. Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, koja je otvorena u ponedjeljak, održano je nekoliko događaja.

Među onima koji su obilježili drugu noć Festivala je izložba “Vaskrs manastira Žitomislić” otvorena u Muzeju grada Zenice u okviru ovoga programa. Izložba je kreirana povodom 30 godina od rušenja i 20 godina od početka obnove manastira Žitomislić. Na fotografijama, koje su vlasništvo Muzeja manastira Žitomislić, retrospektivno je prikazan ovaj manastir kroz historiju. Riječ je o značajnoj izložbi u domenu zaštite graditeljske baštine, te razvijanja intereligijskog pomirenja. Tokom međunarodne turneje predstavljena je u BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj.

U sklopu trećeg dana  Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće” danas je u Gradskoj biblioteci održana promocija knjiga za djecu Majke u ogledalu i U svijetu bajke autora Fahrudina Kučuka. Za sutra je u sklopu ove manifestacije planirano Veče klasične muzike u Srednjoj muzičkoj školi te Koncert Gudačkog orkestra “SA Sinfonietta” u Crkvi svetog Josipa.