Predstavnici Zelenog polumjeseca ZDK obradovali mališane u KBZ i JU Dom Porodica

Predstavnici Zelenog polumjeseca Zeničko-dobojskog kantona jučer su posjetili  Kantonalnu bolnicu Zenica. Tom prilikom su u sklopu projekta “Djeci u pohode” podijelili bajramske paketiće za mališane smještene na liječenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Riječ je o humanitarnoj akciji, tokom koje Zeleni polumjesec ZDK već tradicionalno svake godine na treći dan Bajrama obiđe odjele u Kantonalnoj bolnici Zenica na kojima su smještena djeca podijelivši im bajramske paketiće.

“Paketići su sastavljeni od prehrambenih proizvoda i igračaka, a pokolonima su obuhvaćena djeca do 14 godina. U pripremi akcije je učestvovalo nekoliko naših stalih donatora, većinom privatnih firmi koje se bave prometom ovih proizvoda. Akcijom su obuhvaćena sva djeca smještena na liječenju u KBZ”, kazao je Ibrahim Hadžimuhović, predsjednik Zelenog polumjeseca ZDK.

U sklopu pomenute akcije podijeljeno je 60 paketića, a bila je ovo prilika i za posjetu odjelu Neuropsihijatrije i njenim pacijantima kojima su uručeni prikladni pokloni. Predstavnici Zelenog polumjeseca su nakon posjete Bolnici humanu akciju nastavili i posjetom djeci smještenoj u JU Dom porodica te najmlađe te ustanove obradovali paketićima.

“Što se tiče djece, osim ovih aktivnosti, dosta toga radimo za pomoć djeci slabijeg imovinskog stanja. Posebnu pažnju poklanjamo djeci jetimima, te u saradnji sa našim partnerima obezbjeđujemo mjesečne stipendije za djecu bez jednog roditelja. Do sada smo u pravo uveli 653 djece i svako dijete mjesečno dobija 50 Američkih dolara do punoljetnosti ili završetka studija”, naglašava Hadžimuhović.

Ova humanitarna organizacija i u budućem periodu nastavlja sa svojom misijom pomoći onima u potrebi. Prema riječima njihovog predsjednika Hadžimuhovića  u toku su i realizacije projekata koje se odnose na sufinansiranje Gradske narodne kuhinje Zenica, te je obezbijeđeno 450 tona proizvoda za pomoć ovoj kuhinji, što ih čini liderima u nevladinom sektoru.

Cilj ovih aktivnosti ističu iz Zelenog polumjeseca ZDK je razvijanje osjećaja za davanje i filantropije kod ljudi, te svakako izmamiti osmijeh na lice kako djeci tako i onima koji su u potrebi. (M.H.)