Uskoro počinje realizacija projekta “Eko BiH mreža”

„Eko forum“ Zenica, u partnerstvu s organizacijama Centar za ekologiju i energiju Tuzla, Centar za životnu sredinu Banja Luka, zatim Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH” Sarajevo, Eko akcija Sarajevo i Green team Novi Grad, od maja ove godine počinje sa realizacijom novog projekta, nazvanog “Eko BiH mreža“.

Projekat će trajati do aprila iduće godine i jedna je od deset odobrenih zagovaračkih mreža u okviru projekta “Misli o prirodi!”, kojeg finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva.

“Ovaj projekat zapravo je pokušaj da se nastavi rad Mreže ekoloških organizacija u BiH, da se ne bi ugasila nakon što je okončan evropski projekat, a cilj nam je da, nakon što oživimo ovu Mrežu, ona postane jedinsteveni glas ekoloških organizacija u BiH, kako prema institucijama, tako i prema međunarodnim organizacijama, te da ostvari veći uticaj na kreiranje i provođenje politika zaštite životne sredine i očuvanja prirode u BiH na principima solidarnosti i demokratije”, pojašnjava profesor doktor Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora zeničkog „Eko foruma“. (V.J.)