Obilježen Dan šehida

Dan šehida  se tradicionalno obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježen  je  danas  u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog, a centralna manifestacija za područje tog muftiluka održana je u Zenici.

Na centralnom šehidskom obilježju “Kameni spavač”, a potom i na šehidskom mezaristanu na Prašnicama, jutros su održani prigodni vjerski programi uz učenje Fatihe, Jasini-šerifa i dove za duše šehida proteklog rata u Bosni i Hercegovini. Među brojnim boračkim i delegacijama političkih stranaka, cvijeće na spomen-obilježje “Kameni spavač” položio je sa saradnicima i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Nikada ne smijemo zaboraviti šehide zbog kojih mi i dalje postojimo u ovoj državi.Imamo svoju državu.Jeste da imamo problema ali krv tih šehida i živote koje su dali za ovu državu svi moramo i dalje braniti i čvrsto stajati na bedemima naše države.“poručio je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

O važnosti obilježavanja Dana šehida u svom obračanju između ostalog muftija zenički hfz. Mevludin ef. Dizdarević, naglasio je sljedeće:

Naš istorijski emanet, naša egzistencijalna i obaveza za budućnost je da se sjećamo naših šehida na svaki mogući način i na svakom mogućem mjestu. Stoga, naravno, ambicije Muftijstva zeničkog i ambicije medžlisa na našem prostoru jeste da tražimo sve druge modalitete kako ćemo se sjećati naših šehida. I, evo u Zenici, kao i u mnogim drugim mjestima, imamo tradiciju sjećanja. Na taj način, mi želimo da se sjećamo njih – ne zbog njih, nego zbog nas samih; ne zbog njih, nego zbog naših budućih generacija, jer sjećajući se njih mi u stvari utvrđujemo vlastitu budućnost „ istakao je muftija Dizdarević

Ovo je za sve nas značaj datum .Posljednjih dana se vrlo rijetko ili nikako spominjuu šehidi, kao da se želi istorija zaboraviti.Mi smo tužni.Mi smo ostali iza tih ljudi, očevi ,supruge i djeca.Mi porodice šehida i naša djeca zaslužujemo puno više pažnje. Mi ćemo danas svojim šehidima odati počast a sutra će u Goraždu biti održana i centralmna manifesatcija Dana šehida u BiH.“izjavila je Nihada Huseinagić, predsjednica udruženja porodica šehida i poginulih boraca grada Zenica .

U Medžlisu islamske zajednice Zenica organizovan je i tradicionalni prijem  za porodice Zlatnih ljiljana a nakon toga proučena je hatma dova u Čaršijskog džamiji koju su šehidima proučili imami  Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Danas se sječamo najboljih sinova ove zemlje,koji su dali svoje živote za slobodu ove prelijepe zemlje.Žrtvu koju su učinili mi svakog drugog dana Ramaranskog bajrama činimo dovu dragom bogu i obilježavamo Dan šehida zajedno sa porodicama iz Medžlisa islamske zajednice Jajce,. kazao je mr.Ejub ef.Salkića, glavni imam Medžlisa IZ Zenica.

Za ponedjeljak, 24. aprila, planirana je i tradicionalna posjeta Kazneno-popravnom zavodu u Zenici uz prigodan program./M.P/