Veliki broj vjernika u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu klanjao Bajram-namaz

Vjernici u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu klanjali su bajram-namaz te su tako dočekali Ramazanski bajram, jedan od najvažnijih muslimanskih blagdana.

Bajramsku hutbu na centralnoj svečanosti Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predvodio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Veliki broj vjernika prisustvovao je centralnoj svečanosti, a nakon bajram-namaza, vjernici su između sebe čestitali Bajram i podijelili radost ovog velikog blagdana.

Reis Kavazović uputio je danas, kao i jučer poruku u kojoj je poručio kako je bajramska radost samo ona koja se podijeli i sa drugima.

“Bilo nam je lijepo i ugodno u ramazanu. On nam je donio mnogo vidljivih i nevidljivih ugođaja i blagodati, i približio nas Dragome Bogu, Izvoru sveg postojanja. Molim Uzvišenog Allaha da nam primi sva naša ramazanska nastojanja, da se naši postupci pozitivno odraze i na žive i na umrle. Sjetimo se dragih ljudi, ali ne zaboravimo ni bolesne, napuštene i usamljene – obradujmo ih nečim, makar samo lijepom riječju, nekim izrazom poštovanja. I ne zaboravimo siromašne, ni za vrijeme Bajrama, ni izvan Bajrama. Neka bajramskom radošću budu obuhvaćeni svi. Ta, radost i nije potpuna ako se ne dijeli”, rekao je Kavazović.

Prvi dan Bajrama, vjernici obilježavaju tako što provode vrijeme sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama sa kojima dijele radost ovog dana.

Drugi dan Bajrama Islamska zajednica obilježava kao Dan šehida, odnosno kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći svoju porodicu i čast, svoju vjeru i domovinu. (Klix.ba)