Veliki uspjeh Pravnog fakulteta u Zenici

Vis moot tim zeničkog Pravnog fakulteta i ove godine postigao je značajan uspjeh na svjetskom Vis Moot takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže održanom u Beču.Ekipu čine studentice Lejla Komarac i Amila Pivić, zajedno sa svojom asistenticom i trenericom Aminom Hasanica.

„Vis moot takmičenje, ove godine trideseto po redu, jedno je od najprestižnijih takmičenja pravnih fakulteta, a među 378 timova, koliko ih je ove godine učestvovalo, naš tim je uspio ući u top 64, odnosno 64 najbolja tima pravnih fakulteta u cijelom svijetu, što znači da smo ušli u završnicu samog takmičenja“, kaže asistentica Amina Hasanica, trenerica zeničkog Vis moot tima.

„Ovim je već četvrti put u historiji da je Pravni fakultet u Zenici ponovo ušao top 64, što nas čini najboljim fakultetom u državi, jer smo još uvijek jedini Pravni fakultet iz BiH, koji se uspio plasirati u ovu završnicu, a iz regije ove godine to je pošlo za rukom još samo Begradu i Zagrebu“, naglašava asistentica Hasanica.

„Pripreme za ovo takmičenje trajale su 7 mjeseci, što je prilično teško, jer smo za to vrijeme išli i na redovna predavanja, vježbe i ispite, a što se tiče samog takmičenja veoma nam je važno da smo uspjele da promovišemo naš rad, sebe i naš fakultet na svjetskoj sceni i pred najznačajnijim imenima u arbitraži i u samom pravu“, ističe studentica Lejla Komarac.

„Ovo takmičenje bilo je izuzetno važno kako za napredak u našoj karijeri, tako i za lični napredak mene i moje kolegice Lejle i naučili smo mnogo toga, a bilo je izuzetno korisno u razvijanju naših retoričkih vještina, u prezentovanju pred velikim i značajnim auditorijumom, u samoj arbitraži, ali i drugim poljima prava“, naglašava studentica Amila Pivić. (V.J.)