U pretresima na području Zenice pronađena opojna droga “Speed” i “Marihuana”

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, kontinuirano provode aktivnosti na suzbijanju i prevenciji neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet droga, kao i otkrivanju i procesuiranju osoba koje se dovode u vezu sa zloupotrebom droga.

 

U tom kontekstu, dana 17.04.2023. godine, u ulici Čurukovića put, Grad Zenica, izvršen je pretres stana i pomoćnih prostorija koji koristi lice J.I., rođen 1995.godine, zbog postojanja osnova sumnje da se bavi proizvodnjom i prometom opojnih droga. Prilikom pretresa stambenog objekta pronađena su tri pakovanja praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Speed”, bruto težine 200 grama te sedam pakovanja sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Speed”, bruto težine 60 grama.

Pored navedenih materija policijski službenici su pronašli i oduzeli jednu digitalnu vagu za precizno mjerenje.

Također, dana 19.04.2023. godine, u ulici Ivana Cankara, Grad Zenica, izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata koje koriste lica P.E., rođen 1984.godine iz Zenice i H.A. rođena 1998. Godine, iz Zenice. Prilikom pretresa navedenih objekata policijski službenici su pronašli devet pakovanja praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Speed”, bruto težine  400 grama i devet pakovanja sa sadržajem biljne materije koja asocira na opojnu drogu “Marihuana”,  bruto težine 250 grama te jednu digitalnu vagu za precizno mjerenje.

Nakon kompletiranja predmeta protiv osumnjičenih lica, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, biće dostavljeni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona FBIH.

(Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje)