Obilježen Dan civilnih žrtava rata

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen ploču stradalim civilima kod spomen-obilježja Kameni spavač, danas je obilježen 19. april, Dan civilnih žrtava rata Grada Zenica. Organizatori su bili Komisija za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice i zeničko Udruženje civilnih žrtava rata od 92. do 95. godine.

„Prije 30. godina na ovom mjestu desio se stravičan masakr nad civilima ovog grada, kada je od ispaljenih 9 granata sa položaja HVO-a, poginulo 15 naših sugrađana i preko 50 teže i lakše ranjeno“, podsjetio je ovom prilikom Vernes Menzilović, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice, naglasivši da nažalost dosad niko nije odgovarao za ove zločine, mada je u Hagu vođen proces protiv Tihomira Blaškića, ali je oslobođen krivnje zbog nedostatka dokaza.

„Njegova odbrana se zasnivala na tvrdnji da je granatiranje užeg centra Zenice prije 30 godina došlo sa pozicija vojske RS-a, ali nama zaista nije važno ko je u tom trenutku dejstvovao na grad, nego nam je važno da se ti ljudi procesuiraju i osude, te da konačno pravda bude zadovoljena i zbog ljudi, koji su doživjeli taj masakr“, naglašava Vernes Menzilović.

„Važno nam je da ovo stradnje civila obilježimo, da se ne zaboravi nikad i krivo nam je što dosad za ovaj zločin niko nije odgovarao, kao i što još nemamo odobrenje da sva mjesta stradanja civilnih žrtava u Zenici označimo nekim spomen obilježjem, što nam je želja“, naglasila je danas Suada Kadrić, predsjednica zeničkog Udruženja civilnih žrtava rata od 92. do 95. godine. (V.J.)