Delegacija turske općine Karsiyaka posjetila Gradsku upravu Zenice i gradonačelnika Kasumovića

Delegacija turske općine Karsiyaka iz pokrajine Izmir, predvođena načelnikom dr. Cemilom Tugayem, posjetila je Gradsku upravu Zenice gdje im je domaćin bio gradonačelnik Fuad Kasumović.

U delegaciji su bili i Mehmet Atilla Baysak, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Izmira i Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine.

Nakon što su razmijenili iskustva iz oblasti upravljanja i funkcionisanja općinske odnosno gradske administracije, gradonačelnik Kasumović i načelnik Tugay razgovarali su o poboljšanju i unaprjeđenju saradnje između Zenice i Karsiyake u oblasti privrede.

U tom smislu je posebna pažnja posvećena prijedlogu da se u Zenici organizuje susret, kojem će prisustvovati privrednici ova dva pobratimljenja grada odnosno općine.Sagovornici su se složili da bi bilo dobro ovaj susret organizovati što prije.

Osim unaprjeđenja saradnje u oblasti privrede, razgovarano je i o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti kulture i sporta.

Karsiyaka je pobratimska općina Grada Zenica. S uvaženim gostima sam razgovarao o brojnim temama. Ipak, u fokusu našeg razgovora je bila tema o poboljšanju saradnje u oblasti privrede. U tom smislu, na obostrano zadovoljstvo smo dogovorili naredne korake“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Nakon susreta u Gradskoj upravi, gradonačelnik Kasumović je s uvaženim gostima prošetao ulicama Zenice, a za delegaciju je upriličen i iftar, kojem je prisustvovala i premijerka Zeničko-dobojskog kantona, Amra Mehmedić.

Premijerka ovog kantona je priliku iskoristila da uvaženu delegaciju upozna o stanju privrede u ZDK, te aktivnostima Vlade na čijem je čelu.

(izvor: zenica.ba)