Briga o bolesnim članicama, radionice i ekskurzije u fokusu rada Udruženja „Žene Jalije“

Često čujemo kako se ljudi sve manje druže i sve više vrijeme provode u svojim kućama uz tehnologiju, te raduje činjenica da u Zenici imamo Udruženje, koje okuplja na desetine žena svih dobi, koje zajedno putuju, rade rukotvorine, organiziraju posjete – jednom riječju rade na socijalizaciji.Udruženje građana „ Žene Jalije“ egzistira već 15 godina u našem gradu. Za svoj najveći rezultat smatraju brojna druženja i ekskurzije, te nova prijateljstva i brigu oko bolesnih članica.

U prošloj godini smo organizirale 14 radionica, a od početka ove godine smo ih uradile već osam. Riječ je o radionicama pletenja, slikanja na foliji i heklanja, s tim da smo ranije radile i radionice u tkanju“, kaže Hadžira Dračo, predsjednica Udruženja „ Žene Jalije“.

Imaju 60 članica i često organiziraju posjete bolesnim članicama ili na godišnjice smrti svojih članica posjete njihovim porodicama. Radionice na izradi raznih rukotvorina su nešto što je odmah privuklo u Udruženje inžinjerku biohemije Sedinu Omeragić, kada je prije dvije godine postala povjerenica MZ Jalija.

Od ovih žena sam dosta toga imala priliku naučiti. Zato koristim ovu priliku da pozovem mlade žene i djevojke da se priključe našem Udruženju, jer ovdje uz ugodno druženja mogu mnogo toga naučiti. Također želim da se zahvalim Lokalnoj fondaciji Zenica na finansijskoj podršci za održavanje radionica u ovoj godini“, istakla je Omeragić.

Njena starija kolegica i članica, Ajša Huseinović, izrađuje od vune zanimljive ukrasne gljive. Radi ih, kaže, jednom iglom i samo za poklon, ne prodaje ih. Održala je radionicu o ovoj neobičnoj tehnici izrade „vunenih gljiva“, a na naše pitanje od koga je to naučila odgovorila je: od žene, tokom slične radionice, kakvu sam ja ovdje održala.

Vrijedne ruke ovih žena izradile su raznovrsne predmete od vune i drugih materijala, koji krase prostorije MZ Jalija. Za pohvalu je činjenica da su za svoj rad i trud dobile finansijku podršku Lokalne fondacije Zenica.   (A.Huskić)