Mato Zeko, budući ambasador u Japanu, posjetio Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici

Njegova ekselencija Mato Zeko, dosadašnji ambasador u Jordanu i budući ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu posjetio je Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici, gdje je kao bivši student ovog fakulteta razgovarao sa kolegama profesorima o položaju struke u svijetu i potencijalnim vezama bosanskohercegovačkih univerziteta sa univerzitetima i fakultetima u Jordanu i Japanu.

Ono što će meni biti glavni moto, glavni cilj je da probamo povezati određeni broj univerziteta iz Japana, jer su oni bogati, oni mogu finansirati. Evo Mađarska 400 stipendija godišnje daje za Jordance. Ukoliko mognemo napraviti nešto tog tipa da mi možemo povezati da određene japanske institucije stipendiraju određeni broj naših studenata. Bilo bi mi zadovoljstvo ukoliko mognem Univerzitet u Zenici, a pogotovo Metalurški fakultet, koji je meni srcu prirastao, povezati sa Japanom”, rekao je Mato Zeko, budući ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu.

Očekujemo svakako pomoć ambasadora kad je u pitanju međunarodna saradnja, kad su u  pitanju međunarodni projekti i nadamo se dakle da će upravo današnja posjeta uroditi plodom, kada su u pitanju te aktivnosti”, izjavio je za Zenicainfo, dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici Farzet Bikić.

I u vrijeme dok je bio ambasador u Jordanu, Mato Zeko je radio na uspostavljanju veza, razmjeni studenata i zajedničkih projekata između jordanskih i bosanskohercegovačkih univerziteta, jer su nekadašnji studenti iz Jordana, koji su svojevremeno studirali na području bivše Jugoslavije, kako kaže, bili temelj uspostavljanja dobrih odnosa i veza sa vladinim institucijama u Jordanu.  (T. Bajramović)