Gradonačelnik Kasumović ugostio ambasadora Rumunije u BiH

Njegova ekselencija Anton Pacuretu, ambasador Rumunije u Bosni i Hercegovini, posjetio je danas Gradsku upravu Zenice, gdje mu je domaćin bio gradonačelnik Fuad Kasumović. 

Gradonačelnik Kasumović je ambasadora Pacuretu-a upoznao o aktivnostima Gradske uprave, a u posebnom fokusu je bio razgovor o saradnji Grada Zenica sa vjerskim zajednicama.

Saradnja Gradske uprave Zenica sa vjerskim zajednicama je izuzetna. S ciljem podrške njihovom radu i aktivnostima u budžetu Grada svake godine predvidimo finansijska sredstva, koja ravnomjerno raspodijelimo.Također i ja lično se rado odazovem pozivima i događajima, koje organizuju vjerske zajednice u našem gradu”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Njegova ekselencija Anton Pacuretu je informisao gradonačelnika Kasumovića da će Vlada Rumunije, putem Ministarstva vanjskih poslova – Rumunske agencije za međunarodnu saradnju sa 15.000 eura podržati provođenje projekta opremanja i konsolidacije prostorija Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.

Implementacija projekta se očekuje u jesen ove godine.

Naglašeno je kako je Odbor za međureligijsku saradnju Zenica primjer dobre prakse u promovisanju međureligijskog dijaloga.

Na susretu se razgovaralo i o oživljavanju saradnje između Zenice i Hunedoara iz Rumunije, koji je pobratimski grad Zenice.

(zenica.ba)