Počela kampanja “Stop švercu 2023”

foto: klix.ba

U periodu 10. april – 10. maj 2023. godine Uprava za indirektno oporezivanje provodi kampanju “Stop švercu 2023”, čiji je cilj podizanje svijesti građana i dodatna edukacija o akcizama.

Akcize su posebni porezi, koji se uz PDV, plaćaju na određene vrste proizvoda u Bosni i Hercegovini. Tako se posebni porezi ili akcize plaćaju na naftu i i naftne derivate, duhan i duhanske prerađevine, alkohol i alkoholna pića, pivo, vino, bezalkoholna pića i kafu.Prihodi od akciza su izuzetno značajni u ukupno prikupljenim prihodima od indirektnih poreza.Samo u 2022. godine po osnovu prihoda od akciza prikupljeno je 1,6 milijardi KM. Ova sredstva najvećim dijelom se koriste za finansiranje budžeta na svim nivoima vlasti, prije svega za plate u školstvu, zdravstvu, policiji, državnoj upravi.Pored toga sredstvima od akciza finansiraju se i razna socijalna davanja, ali i penzije i zato je od izuzetnog značaja da građani BiH znaju prepoznati kada se radi o prodaji akciznih proizvoda na “crnom tržištu”, poručuju iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kada je riječ o cigaretama, alkoholnim pićima i kafi, ovi proizvodi moraju biti obilježeni akciznim markicama ove Uprave, jer su jedino tako obilježeni ovi proizvodi legalno u prodaji u BiH.

Nafta i naftni derivati se jedino mogu legalno kupiti na benzinskim pumpama.

Stoga pozivamo građane BiH da dostave svaku informaciju o nelegalnoj prodaju akciznih proizvoda Upravi za indirektno oporezivanje. Informacija se može dostaviti putem otvorene linije čiji je broj 080 02 06 07 ili putem viber broja 065 355 155, na koji se može poslati lokacija, gdje se akcizna roba prodaje suprotno zakonskim propsima. Svi pozivi su besplatni i anonimni. Kada se informacija dostavlja u UIO vrlo je važno da bude što više konkretnih detalja kako bi službenici Uprave mogli brzo preduzeti aktivnosti na terenu“, stoji u saopćenju ove Uprave.

(izvor: Akta.ba)