Lejletu-l-Bedr: Centralni program u džematu u Broda

„Allah vas je pomogao i na Bedru, kada ste bili malobrojni – zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni.“ (Ali-Imran, 123)

Bitka na Bedru, koja se desila druge godine po hidžri ili 624. godine po miladu, jedan je od najznačajnih događaja u povijesti muslimana. Neposredan povod za bitku bila je idolopoklonička karavana sa hiljadu natovarenih deva. Stvarni uzrok i razlog bitke bila je želja mekanskih mušrika da potpuno poraze prvu zajednicu muslimana predvođenu Poslanikom Muhamedom, a. s.

Pored toga što je na strani idolopoklonika bila oprema, naoružanje, brojnije ljudstvo, vojne kote, položaji i logistika, čatrnja puna vode u pustinji i hiljadu prema 312 muslimana, Muhammed, a.s. je po Allahovoj Objavi i uputstvu u okviru mu’džize muslimanima unaprijed obećao od dvoje-jedno, zaplijenu karavane ili pobjedu u borbi. ,,I kad vam je Bog obećao da će vas zapasti jedna od one dvije skupine, vi ste poželjeli da vas zapadne ona što ne raspolaže velikom snagom, a Bog Svojim riječima hoće da potvrdi Istinu i uništi one koji Istinu poriču. (El-Enfal,7)

Konačni epilog i ishod herojske bitke bio je veličanstvena pobjeda muslimana.

Bitka na Bedru nije samo primjer blistave vojne pobjede. Bio je to prvi zajednički nastup muslimana, prvi trijumf tevhida na djelu. Uporedo sa vojnom borbom, Poslanik Muhamed, a.s. odmah nakon bitke započinje novu bitku: borbu protiv nepismenosti. Zarobljene idolopoklonike muslimani su oslobađali nakon što bi idolopoklonici vlastite živote otkupili opismenjavanjem muslimana. Bedr je pobjeda muslimanske organizacije sloge, i saradnje u ratu i uopće najvećim mogućim iskušenjima. Bedr svjedoči o snazi složne i jedinstvene zajednice muslimana, jer su i muhadžiri iz Mekke i ensarije iz Medine stali u isti saf i dali jednak doprinos pobjedi.

Bitka na Bedru je ohrabrenje malim zajednicama i narodima čija su uvjerenja iskrena i jaka, a moralne vrijednosti neupitne. Njihova snaga nije u broju, već u činjenici da će duhovno stabilne i moralno nepotkupljive pojedince i zajednice Milostivi Stvoritelj zaštiti i pomoći protiv neprijatelja i njihovih spletki. Bedr je formula pobjede vjernika. Formula koja se povijesno neprestano potvrđuje.

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice Dan bitke na Bedru pada danas 17. dan ramazana, odnosno 8. aprila tekuće godine. Noć uoči Dana na Bedru muslimani u džamijama i mesdžidima prigodnim programima evocirali su sjećanje na ovaj veliki događaj.

Centralni program za Medžlisa Zenica će biti upriličen u džematu Broda iza teravih-namaza a prigodan programski sadržaj za žene u džemat u Trgovišće.

(Medžlis Islamske zajednice Zenica)