Blagi pad broja nezaposlenih u Birou rada Zenica

Na evidenciji Biroa rada Grada Zenica sa posljednjim danom marta bilo je 17.505 nezaposlenih osoba, što je u poređenju sa krajem februara za 309 nezaposlenih manje.

U njihovoj strukturi po stručnoj spremi najviše nezaposlenih, njih 35,7 %, bilo je kvalifikovane struke trećeg stepena, zatim 29,8 % polukvalifikovanih i radnika bez kvalifikacija, potom 27,7 % nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom i među nezaposlenima najmanje je bilo osoba sa višom i visokom stručnom spremom, njih 6,8 %“, navodi Saudin Burić, rukovodilac Biroa rada Grada Zenice.

Od ukupnog broja nezaposlenih pravo na zdravstveno osiguranje putem Službe ostvaruje 15.851 nezaposlena osoba.

U prethodnom mjesecu na zeničkom Birou rada došlo je do povćanja broja zahtjeva za posredovanjem od strane poslodavaca, što je bilo i očekivano i u skladu sa povećanom privrednom aktivnošću početkom sezone za mnoge biznise“, kaže Burić.

Po njegovim riječima, ovom prilikom je evidentirano 47 takvih zahtjeva i tražilo se 218 radnika, a među njima najtraženiji su bili: bravari, zavarivači, šivači, dok su od visoke stručne spreme traženi bili: ekonomisti, pravnici i profesori predškolskog odgoja.

Zahtjevi su se uglavnom odnosili na pripravnike, što je također očekivano s obzirom da je nedavno završen Javni poziv, gdje su mnogi uspješno aplicirali, te je iz Zenice 98 kompanija uspjelo dobiti sredstva za sufinansiranje zapošljavanja, tako da će i ta činjenica doprinijeti smanjenju nezaposlenosti na prostoru Grada Zenica“, ističe Saudin Burić, rukovodilac Biroa rada Grada Zenice. (V. Jovanović)