Podijeljena rješenja o stipendijama za studente iz Zenice

Danas je u sali Gradskog vijeća Zenica Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, putem nadležne gradske  Službe za boračko-invalidsku zaštitu Zenica, podijelilo rješenja za 94 od ukupno 444 studenta iz Zenice koji su ostvarili pravo na stipendiju ovog ministarstva. Ostatak rješenja će biti dostavljen putem pošte.

Na konkurs Ministarstva za boračka pitanja objavljen početkom novembra 2022. godine apliciralo je 1.875 studenta, a uslove za dodjelu stipendije ispunila su 1.732 redovna i samofinansirajuća studenta sa područja ovog kantona, što je za 255 studenata manje nego prethodne akademske godine. U zadnjih mjesec dana deset studenata je odustalo od boračke stipendije i skinuto sa konačne rang liste, jer su u međuvremenu prihvatili stipendiju drugih davalaca.

Novina je da su stipendije po prvi put otkad se dodjeljuju uvećane za 200,00 KM, tako da će studenti prve godine, umjesto 800,00 KM, dobiti 1.000,00 KM, dok će studenti viših godina studija, umjesto 1.200,00 KM, dobiti stipendiju u iznosu od 1.400,00 KM.

Meni iskreno stipendija znači, da mogu, da imam u stvari neki svoj tako da kažem mjesečni prihod  usput da mogu možda investirati pare u nešto da napravim neki možda mini posao dok sam student, a ovo povećanje stipendije me iznenadilo i sigurno će dobro doći”, rekao je Adin Kadrić, student druge godine Kulturalnog studija u Zenici.

Za mene ova stipendija znači puno toga. Prije svega da pomognem svojim roditeljima, a ovo povećanje mi super dođe”, izjavila je za Zenicainfo Lana Glogovac, studentica prve godine Filozofskog fakulteta u Zenici

Stipendije se isplaćuju u osam mjesečnih rata od 125,00 KM za studente prve godine te 175,00 KM za studente viših godina studija, i to putem nadležnih gradskih-općinskih službi za boračko-invalidsku zaštitu, a za isplatu stipendija Ministarstva za boračka pitanja osigurano je 2.260.000,00 KM. Rješenja za stipendije su  studentima uručivali gradonačelnik Fuad Kasumović i ministar Ministarstva za boračka pitanja u Vladi ZDK Adnan Sirovica

Prema Zakonu o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, pravo na dodjelu stipendija ovog ministarstva imaju studenti redovnog i redovnog samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja na visokoškolskim ustanovama u BiH i inostranstvu, a koji su srednje obrazovanje stekli u školama na području BiH, dok je Uredbom o stipendiranju redovnog studija branilaca i članova njihovih porodica regulisano da aplikanti moraju imati prebivalište na području ZDK najmanje dvije godine neprekidno do podnošenja zahtjeva, osim povratnika u entitet Republika Srpska. (T.Bajramović)