Bivši brigadiri posjetili spomenik poginule brigadirke Jelene u Jelini

Grupa Saveza akcijaša EX-YU danas je, na 01. april, Dan omladinskih radnih brigada tradicionalno je posjetila spomenik podignut bivšoj brigadirki Jeleni Radmilović i položila cvijeće.

Brigadirka Jelena poginula je 1947. godine za vrijeme gradnje prvog kolosijeka željezničke pruge Šamac-Sarajevo u Zenici, nedaleko od željezničke stanice Jelina kod Zenice.

„Mi nekadašnji akcijaši po tradiciji obiđemo mjesto pogibije brigadirke Jelene na današnji dan, odajući joj poštovanje i sjećajući se uspomena vezanih za naše učešće u ranijim dobrovoljnim omladinskim akcijama“, kaže Senad Mutapčić, bivši brigadir i učesnik gradnje drugog kolosijeka pruge Šamac-Sarajevo.

Danas se na grobu brigadirke Jelene okupilo desetak bivših učesnika nekadašnjih dobrovoljnih omladinskih akcija sa prostora bivše Jugoslavije.

Da je brigadirka Jelena poginula tokom gradnje prvog kolosijeka željezničke pruge Šamac-Sarajevo, jedna je od verzija njene pogibije, jer ih među mještanima ovog kraja postoji više i ne zna se koja je zapravo tačna, ali se vjeruje da je željeznička stanica Jelina, udaljena desetak kilometara od Zenice, dobila ime po ovoj brigadirki.  (V.Jovanović)