Usvojen Program utroška sredstava Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK

zdk.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u ukupnom iznosu od 62.784.100,00 KM.

Od toga, najveći dio sredstava, oko 46 miliona KM, predviđen je za isplatu naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje u ovom kantonu u iznosu od 1.000 KM mjesečno, kao mjere pronatalitetne politike, koja je uvedena u septembru 2022. godine.

Resorni ministar, Zlatko Jelić, kaže da su se usvajanjem programa stekli uvjeti za raspisivanje javnih poziva, kao što su javni pozivi za sufinansiranje rada javnih kuhinja i dodjelu sredstava udruženjima građana, ali i raspodjelu sredstava iz drugih transfera.

Naveo je da su programom predviđena veća sredstva za centre za socijalni rad, odnosno nadležne službe u gradovima i općinama ovog kantona, koja su namijenjena za jednokratne novčane pomoći građanima u stanju socijalne potrebe.Također predviđena su sredstva za zapošljavanje mladih, a tu je i značajan iznos sredstava za uvezivanje radnog staža radnicima kompanija, koje su u postupku stečaja ili likvidacije.

Uvjet da kompanije u postupku stečaja ili likvidacije ostvare pravo na sredstva je da su se prijavile na javni poziv Vlade Federacije BiH i da je federalna Vlada donijela odluke o uplati doprinosa za PIO/MIO, jer kantonalni nivo u tom slučaju plaća doprinose za zdravstvo i osiguranje od nezaposlenosti“, rekao je ministar Jelić.

Press služba ZDK