Zenički rudari od jutros u štrajku glađu

Grupa rudara i Sindikalni odbor Rudnika mrkog uglja Zenica, na čelu sa predsjednikom Sindikata radnika RMU Zenica, Elvedinom Avdićem je započela štrajk glađu jutros od 09:00 sati u prostorijama Doma rudara u Zenici.

Mi smo od petka ovdje, da se jutros nije niko od Uprave udostojio da dođe ovdje da vidi jesmo li zdravi, živi, kako smo proveli taj vikend i mi smo se ovdje dogovorili da od devet sati, evo već je jedan sat prošao, stupamo u štrajk glađu, a ono ostalo ide kako ide, kako smo najavili, pa vidjećemo hoće li se danas išta desiti”, izjavio je za Zenicainfo Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica.

Nema odgovora ni iz Gradske uprave Zenica.

Nema odgovora ni odakle. Niko nas nije ni pozvao, ja kažem, ovim putem ja krivim sve, ko god je odgovoran. Da je moj babo rahmetli, on je za mene kriv. Rudare patiti ovako u ramazanu. Evo danas je 27. mart, a plate nema i neizvjesno je hoće li danas bit, sutra, ne zna se i to je bruka i sramota kompletnog društva”, objašnjava Elvedin Avdić.

Podsjećamo da su rudari oba pogona, Stara jama i Raspotočje, Rudnika mrkog uglja Zenica od 15 sati, 24.03.2023. godine ponovo obustavili rad. Prema riječima Elvedina Avdića, rudari su obustavili rad zbog neisplaćene plate i blokade računa od strane Gradske uprave. Sindikalni odbor je vikend proveo u prostorijama u Domu rudara, pokušavajući iznaći rješenje za trenutnu situaciju. Zenički rudari gotovo svaki mjesec na ovakav način, obustavom rada moraju se boriti da dobiju zarađenu platu.  (T. Bajramović)