Skupština ZDK usvojila finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje za 2023. godinu

Na prijedlog odluka Vlade, Skupština Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj, šestoj redovnoj sjednici je usvojila finansijske planove za 2023. godinu Javne ustanove Služba za zapošljavnja ZDK i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Ukupni prihodi i primici Javne ustanove Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu planirani su u iznosu od 25 845 319, 00 KM, a za Zavod zdravstvenog osiguranja 250 139 859, 00 KM.

Interesantno je da nisu svi zastupnici i zastupnice vladajuće većine glasali isto za finansijski plan Službe zapošljavanja Zeničko –dobojskog kanton koji je usvojen sa trideset glasova zastupnika koji su glasali ZA i tri suzdržana glasa zastupnika Naroda i pravde.

Mislim da ovdje ima jako puno nepotrebnih troškova, da je došlo vrijeme da se, ne samo ovom institucijom, nego svim institucijama upravlja u skladu sa zakonom, da se imenovanja odgovornih lica, direktora, upravnih odbora vrše u skladu sa zakonom, da se konkursi ne prilagođavaju i ne namještaju, da se stane u kraj stranačkom zapošljavanju itd. To je bio cilj moje današnje diskusije na skupštini Zeničko-dobojskog kantona da ukažem na sve nepravilnosti i da ukažem na to da ovaj finansijski plan nije racionalno trošenje novca poreskih obveznika nego je ovo prilagođavanje i stranačko trošenje novca prije svega” izjavila je za Zenicainfo, Amra Babić, zastupnica Naroda i pravde u Skupštini ZDK.

Kad je u pitanju ova Služba, općenito ona je u potpunosti urežena od međuljudskih odnosa i svega ostalog što je prije pet,  šest  i više godina, vi znate jako dobro,  bio ozbiljan problem. Ovdje su neki iznijeli neke netočne informacije kod navodno velikih troškova i svega ostalog. Služba broji 114 uposlenih i ima jedno službeno auto, ima dvanaest poslovnica na terenu. Ovdje vidim danas imamo i finansijski plan zdraszvenog zavoda koji je 250 miliona i ti isti koji napadaju Službu za upošljavanje nisu uopće izašli nisu spomenuli nijednom riječi tamo troškove koji su se napravili  ili koji se prave. Ne mislim ja da je bilo šta nezakonito i sve ostalo, međutim ovo je se pojedinačno išlo prema osobi, prema samom ravnatelju međutim ništa strašno ovo je sve politika i biće ovo sve dobro”, rekao je Iva Tadić, zastupnik Hrvatsje demokratske zajednice u Skupštini ZDK.

Pored usvajanja budžeta pomenutih ustanova na današnjoj, šestoj sjednici u novom sazivu,  Skupština ZDK se nalaze i revizorski izvještaji za institucije ZDK. Radi se o izvještajima finansijske revizije za Budžet ZDK za 2020. godinu i Ministarstva privrede za 2020. godinu, te izvještaju Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK za 2021. godinu.

Podsjećamo, Centri civilnih inicijativa su u ranijem periodu ukazivali na važnost učešća Skupštine ZDK kao nadzornog organa u procesu javne revizije, imajući u vidu značajne nepravilnosti i propuste koji su identifikovani u revizorskim izvještajima za institucije Zeničko-dobojskog kantona. Milionske isplate transfera bez jasnih i mjerljivih kriterija, zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za period duži od 120 dana i zaključivanje ugovora bez provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja, pa sve do povećanja plate direktora suprotno pravnim propisima, samo su neki od nalaza koje su utvrdili revizori. (T.B.)