Potpisan sporazum između Grada Zenica i Nogometnog kluba Čelik

Dan Zenice 20. mart trebao bi biti prekretnica u odnosima između Gradske uprave Zenica i Nogometnog kluba Čelik.

Danas je u prostorijama Gradske uprave potpisan Sporazum o poravnanju prema kojem se Grad Zenica obavezao na uplatu iznosa od 500 hiljada konvertibilnih maraka nogometnom klubu Čelik.

Na simboličan datum, mislim da je na radost navijača i grada Zenica konačno dogovorena buduća saradnja. Predviđeno je da ćemo imati korektne odnose i da će grad pomagati klub, ali da će i klub u svakoj situaciji promovisati ovaj grad. Konačno smo dogovorili prijateljski odnos koji će u budućoj saradnji biti pozitivan i za jedne i za druge“, izjavila je Sumea Mujkanović, pomoćnica  Gradonačelnika za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

Uplata je namijenjena isključivo za deblokadu glavnog klupskog računa, a ona će se, u dogovoru s Gradskom upravom, realizirati po okončanju pregovora rukovodstva NK Čelik s povjeriocima koji su postavili blokadu na račun kluba.

Što se tiče Čelika imali smo dvije tužbe gdje smo mi tuženi. Te tužbe se odnose na dobit od poslovnih prostora koji su u sklopu stadiona Bilino polje. Prema novom sporazumu dogovoreno je zbog buduće saradnje i finansijskih sredstava koje će grad davati Čeliku, da se Čelik odrekne u oba tužbena zahtjeva. Na taj način smo sklopili ugovor o poravnanju i Čelik će povući svoje tužbe i to je sastavni dio ovog okvirnog sporazuma“, izjavio je Zlatko Osmanović, gradski pravobranilac i pravni zastupnik grada Zenica.

Obaveza Čelika je da nakon doznačivanja sredstava povući tužbe pred Općinskim sudom protiv Grada Zenica. Pravni zastupnik Čelika Tarik Hadžimahmutović naglasio je kako su danas potpisali dva akta – Sporazum o poravnanju, koji se odnosi na dva sudska postupka u kojima su podnijeli tužbe protiv Grada po osnovu potraživanja po sporazumu iz 2020. godine, te novi sporazum, kojim se “na drugačiji način definiraju obaveze Grada prema klubu, a djelimično i obaveze kluba prema Gradu”.

Suština je da očekujemo uplatu od 500.000 KM. Međutim, ta je uplata uslovljena našim dogovorom s povjeriocima i ostvarenjem primarnog cilja – deblokada računa i vraćanje u zakonske okvire poslovanja, nakon 18 godina, kada je račun Čelika blokiran, te je od tada zvanično u blokadi”, kazao je Hadžimahmutović.

Novim sporazumom je također ugovorena i podrška u iznosu od minimalno 150 hiljada KM na godišnjem nivou koje će u narednih osam godina Grad Zenica  transferirati na račun NK Čelik Zenica. (Mirsad Pripoljac)