Najavljen program ovogodišnje Zeničke čimburijade

Na današnjoj pres konfenciji u Zenici, kao njeni organizatori Forum građana Zenice, te Sportsko rekreacioni klub „Bosna“ i Restorani „Salčinović“, najavili su sadržaje i program ovogodišnje Zeničke čimburijade, koja bi se trebala održati, po tradiciji na prvi dan proljeća, u utorak, 21. marta.

„Proljetni uranak, naš tradicionalni običaj obilježavanja dolaska proljeća, počinje od 6 sati ujutru spontanim okupljanjem građana i družina, uz neizostavni čimbur, na desnoj obali rijeke Bosne, na prostoru Kamberovića polja, ušća Babine rijeke u Bosnu i ade Jagnjišće, nakon čega će uslijediti bogat program, kojeg organizujemo u saradnji sa nekoliko zeničkih vladinih i nevladinih organizacija i udruženja, da bismo ambijent ovog druženja i obilježavanja prvog dana proljeća podigli na jedan viši nivo“, navodi u ime organizatora, Foruma građana Zenice, njegov predsjednik Muhsin Ibrahimagić.

Tako će nakon promenade Duvačkog orkestra Zenice duž Kamberovića polja i ceremonije otvaranja manifestacije Zenička čimburijada, uslijediti pravljenje čimbura od 1.500 jaja u organizaciji Restorana „Salčinović“, potom Osmo takmičenje u pripremi zeničkog čimbura, te Rafting regata na rijeci Bosni, koju na dionici Drivuša – Kamberovića polje organizuje SRK „Bosna“ sa učešćem gostiju iz drugih gradova.

Programom ovogodišnje Zeničke čimburijade predviđeno je i tradiocanolno prvo proljetno kupanje u rijeci Bosni, zatim program ansambla „Bosnia folk“ i orkastra „Zeničke meraklije“, različite promotivne aktivnosti udruženja, partnera i prijatelja Čimburijade, kao i u šatoru Foruma građana Zenica, te izložba „Stećci – biseri srednjovjekovne Bosne“.

Danas je najavljena i tzv. mala Čimburijada, koju će Javna ustanova za preškolski odgoj i obrazovanje organizovati sutra u vrtiću „Radost“.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje Čimburijade je Grad Zenica.