Potpisan protokol o saradnji između Regije Pijemont i Vlade ZDK

U okviru projekta “Organizovani skrining program ranog otkrivanja promjena na dojkama na području ZDK kao ogledni primjer za Bosnu i Hercegovinu” danas je u Zenici održana druga međunarodna konferencija.

Prije početka ove konferencije organizovano je svečano potpisivanje protokola o saradnji između Regije Pijemont i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Danas imamo drugu međunarodnu konferenciju na temu koja je jako važna. Važna je iz više razloga, naravno najvažnija je u dijelu potrebnih institucionalnih okvira i materijalnih sredstava da se radi na skrining programima da pojačaju aktivnosti u dijelu prevencije jer znamo da preventivni pregledi i rane dijagnoze dugoročno spašavaju živote i zaista mi je čast i zadovoljstvo da danas u Zenici imamo ovako značajnu konferenciju i jako je važno da ćemo nastaviti i instutucionalnu saradnju odnosno potpisati sporazum o saradnji i partnerstvu sa regijom Pijemonte koji je prijatelj Zeničko-dobojskog kantona još od 1995. godine“, rekla je Amra Mehmedić, premijerka Valde Zeničko-dobojskog kantona.

Svjedoci smo realizacije mnogobrojnih projekata iz oblasti zdravstvene zaštite koji su uz pomoć naših italijanskih partnera promijenili u potpunosti na bolje sliku zdravstvenog sustava našeg kantona. Ja prvenstveno mislim na projekat skrininga karcinoma grlića maternice, zatim formiranje onkološkog odjela u Kantonalnoj bolnici Zenica te sam ovaj skrining mamografije. Ja bih evo iskoristila ovu priliku da pozovem i sve žene da se odazovu ovom pozivu mamografije da učine nešto za sebe, za svoje zdravlje i za općenito za društvo“, izjavila je za Zenicainfo Tanja Radoš-Kosić, ministrica zdravstva  u Vladi ZDK.

Prije svega želio bih se zahvaliti Vladi Zeničko –dobojskog kantona zbog ovog odnosa koji smo izgradili godinama sa Regijom Pijemonte koji je zaista urodio sa velikim rezultatima. Jutros kada smo posjetili bolnicu bili smo svi oduševljeni i bilo je onako emotvno vidjeti logo i Regije Pijemonte ali i onkološke mreže Italije. Prije svega želio bih naglasiti da će ovo potpisivanje protokola samo dodatno osnažiti naše odnose i zaista je divno vidjeti da u ovako pozitivnoj atmosferi  dolazi do razmjene stručnih iskustava ali i znanja. Također želio bih još jednom apelovati na diplomatske predstvanike i predstavnike vlasti da se ova sardanja ojača dodatno i nastavi“, rekao je Maurizio Marrone regionalni ministar za decentralizovanu međunarodnu saradnju u ambasadi Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

U okviru današnje konferencije pored plenarnih diskusija i predavanja održane su i dvije radionice na teme Stručni osvrt zdravstvenih profesionalnca na organizovani program ranog otkrivanja promjena na dojkama na području Zeničko-dobojskog kantona i Tehničko-administrativne pretpostavke za proširenje preventivnog mamografskog programa na druga područja u Bosni i Hercegovini. (Taib Bajramović)