„U susret proljeću“ Saveza izviđača Zenice osamnaesti put

U subotu 18. marta u 10:30 sati  na  trgu Alije Izetbegovića u Zenici  se održava tradicionalna manifestacija “U susret proljeću 2023” koju već osamnaesti put organizuje Savez izviđača Grada Zenica.

U okviru ove manifestacije će se održati takmičenje izviđačkih ekipa iz dvadeset i  jednog mjesta iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore sa više od 300 učesnika i gostiju.

Na pitanje kako protiče finale organizacije ovogodišnjih osamnaestih susreta, Edin Šarić,  predsjednik saveza izviđača Zenice odgovara: „Pa evo sami znači osamnaesti da su već postali punoljetni što je nama izuzetno drago. Ove godine je trebalo biti i praktično dvadeseti ali zbog Korone evo ostali na osamnest godina. Jedno izuzetno lijepo takmičenje koje u svom aspektu u osnovi ima ekologiju, ekološke aktivnosti koje se odvijaju na području cijelog grada. Od testova iz  ekologije, reciklaže, crteža vezanih za ekologiju, dalje su naše ostale izviđačke aktivnosti koje se odvijaju na deset kontrolnih tačaka u cijelom gradu Zenica. Ono što je interesantno je da je ovogodišnje takmičenje okupilo preko tristo izviđača iz cijele Bosne i Hercegovine naravno i iz regiona. Nažalost ove godine imamo samo izviđače iz Crne Gore, iz Podgorice i Nikšića  međutim zbog kratkog roka, zbog ovoga što je vrijeme promjenjivo neki su iz regiona odustali taki da imamo to što imamo i mislim da ćemo aktivnost provesti i kako smo i planirali“.

Ove godine će se susreti i takmičenja odvijati tokom cijelog dana na  različitim lokacijama u gradu i obuhvatiće 18. Izviđačko ekološko takmičenje sa prijavljenih 47 ekipa, kao i 1. Izviđački streličarski kup u kome će učestvovati 18 takmičara. Savez izviđača grada Zenica poziva sve zainteresovane na druženje, takmičenje i da zajedno uradimo onoliko koliko možemo da se prirodi vrati ono što nam ona tako svesrdno pruža. (T.B.)