Programima na spomen obilježjima Papirna i Kameni spavač obilježen Dan nezavisnosti

Polaganjem cvijeća i obraćanjem predsjednika UBNOAR-a Grada Zenica na Spomen kosturnici Papirna obilježen je Dan nezavisnosti BiH.

Nakon toga upriličen je defile učesnika do Spomen obilježja Kameni spavač gdje je održan centralni dio programa. Uz polaganje cvijeća mnogobrojnih delegacija prisutnima se obratio Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, te Vernes Menzilović, predsjednik komisije za obilježavanje značajnih datuma i ličnosti.
“Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam Dan nezavisnosti države BiH. To je jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji. Zahvaljujući borcima Armije RBiH, građanima BiH, mi imamo državu. Mnogi narodi u svijetu nemaju svoju državu. Svoju državu moramo cijeniti i poštovati, ne smijemo državu poistovjećivati niti sa jednom političkom partijom, neka ih ima stotinu, ali jedna je država”, rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.
Predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, premijerka Amra Mehmedić i predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević obilježili su Dan nezavisnosti ove godine zajedno sa predstavnicima Grada i ostalim udruženjima.

“Ovo je veliki praznik za sve državljane Bosne i Hercegovine iI koristim priliku da svim državljanima u Bosni i Hercegovini, ali i svim našim državljanima van granica države čestitam ovaj veliki praznik”, kazala je Amra Mehmedić, premijerka Vlade ZDK.

“Ovo je jedan od najvažniji datuma u novijoj historiji. Zahvaljujući borcima Armije Republike BiH mi imamo državu. Mnogi narodi u svijeti nemaju svoju državu. Svoju državu moramo cijeniti, poštovati. Ne smijemo državu poistovjećivati sa bilo kojom političkom strankom, neka stotinu partija ima, ali jedna je država. Veoma sam sretan i zadovoljan što smo danas svi zajedno. Moramo polako smiriti situaciju i praviti normalne uvjete za opstanak građana ove države”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“Ponosni smo na ovako impozantnom broju građana, ponosni smo na Gradsku upravu, na sve partnere i svima sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, kazao je Sedin Biogradlija, predsjednik Skupštine Udruženja Bosanska čast.

Obilježvanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine ove godine u Zenici je bilo na impozantnom nivou. Uključene su bile mnogobrojne organizacije i udruženja sa područja grada. Organizator je bio Grad Zenica, a medijski pokrovitelj Radio-televizija Zenica. (N.G.)