Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Zenici od 27.02. do 04.03.2023.

Grad Zenica, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje veterana bh. rata i odbrane “Bosanske časti” i ostala boračka udruženja, organizatori su obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Višednevni program počinje u ponedjeljak, 27. februara, akcijom darivanja krvi u Kantonalnoj bolnici Zenica. Dan kasnije, u utorak, 28. februara, planirana je priredba u Osnovnoj školi “Hasan Kikić” u Tetovu, gdje će biti nagrađena tri najbolja učenika. Isti dan od 13 sati u Muzeju grada biće otvorena izložba fotografija. Centralni dio planiran je za srijedu i to od 10 sati na Spomen kosturnici Papirna, gdje će biti obraćanje i polaganje cvijeća, zatim slijedi defile ulicama grada sve do Spomen obilježja Kameni spavač, gdje je planiran centralni dio manifestacije. Uz obraćanje zvanica planiran je i kulturno-zabavni program.
“Želim se zahvaliti Gradskoj upravi na čelu sa Gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, Službi za boračko-invalidsku zaštitu i pomoćniku, Arminu Mujkiću, te komisiji za obilježavanje značajnih datuma i Vernesu Menziloviću, koji su ukazali povjerenje Udruženju Bosanska čast, koje stoji na čelu niza boračkih organizacija koje participiraju na području grada. Pokušavamo da 1. mart bude datum, koji je priličan onome što on znači ovoj zemlji, državi Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve građane da se odazovu obilježavanju Dana nezavisnosti”, kazao je Sedin Biogradlija, predsjednik Skupštine Udruženja Bosanka čast.

Poznato je da ovakve događaje posjećuje mali broj građana. Na organizatorima je da animiraju što više ljudi da se dostojno obilježi ovaj datum.
“Ništa nije tako stalno kao što su promjene. 1. mart je značajna promjena i ja pozivam građane Zenice da budu dio te promjene”, zaključio je Biogradlija.

Nakon ova tri dana, završetak programa obilježavanja Dana nezavisnosti planiran je za subotu, 4. marta, kada će u šahovskom domu biti održan turnir u šahu. (N.G.)