Na području Zenice nalazi se jedno od najznačajnijih prahistorijskih nalazišta na Balkanu – nekropola Kopilo

Arheološka iskopavanja na ovom lokalitetu su okončana tokom juna 2022, a rezultati istraživanja, počev od 2018, predstavljeni su u Muzeju grada Zenice u drugoj polovini prošle godine.

Pronađeni predmeti na lokalitetu Kopilo su stručno obrađeni, očišćeni i pohranjeni u Muzeju grada Zenice. Planirana je restauracija amfora, ćupova i drugih zemljanih predmeta.

Prije nekoliko dana, u gostima da tako kažem, bili su nam stručnjaci, kolege iz arheološkog instituta austrijske akademije nauka, koji su zapravo nastavili sa obimnim poslom detaljnih naknadnih analiza  i sistematizacije arheološke građe koja je nađena u toku trogodišnjih sistematiskih arheoloških istraživanja na prahistorijskom lokalitetu Kopilo kod Zenice. U ovoj kampanji, pod navodnim znacima, ljudi su, odnosno kolege, su provodile detaljno sekvencioniranje materijala, metalnog, keramičkog i drugog.  Zašto je to bitno? Temeljem materijala, koji je nađen u ove tri godine, utvrdili smo da je material vrlo raznorodan i da postoje predmeti, da postoje nalazi, koji su vrlo karakteristični, kako za istočne oblasti Balkana, recio proctor današnje sjeverne Grčke i Sjeverne Makedonije pa čak i Crnog mora s jedne strane, tako ima materijala koji je karakterističan i specifičan za prostor sjeverozapadne Bosne i Like, prostor gdje su nekada živjeli Japodi”, rekao nam je Ikbal Cogo, muzejski savjetnik JU Muzej Grada Zenica.

Na Kopilu postoji kontinuitet naseljavanja od najmanje 800-900 godina, počevši od kasne bronze do latinskog perioda drugog stoljeća prije nove ere. U ispitivanjima istraženi su lokaliteti iz željeznog i bronačnog doba, okvirno oko 3.000 godina prije našeg vremena, drugi milenij prije nove ere. Sva naselja građena su na veoma visokim pozicijama, Kopilo na 610 metara nadmorske visine, susjedno Gradišće na 910 metara nadmorske visine. Očito je postojala potreba da se naselja osnivaju na visokim terenima i sva su utvrđena zbog potrebe za odbranom. (T.B.)